4675 Views |  Like

Indyjska przekąska

Prosty przepis na danie z kuchni indyjskiej.

Indyjska przekąska z cieciorki

Indyjska przekąska z cieciorki

Składniki na indyjską przekąskę z cieciorki:

  • puszka cieciorki,
  • curry,
  • tandoori masala,
  • garam masala,
  • pieprz,
  • olej.

Przepis:

Cieciorkę odcedzamy i odsączamy. Następnie rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią cieciorkę i smażymy około 6-7 minut na dość dużym ogniu. Pod koniec smażenia (ciecierzyca musi się zarumienić) dolewamy ok 1 łyżki oleju. Mieszamy dokładnie, aby każde ziarenko było w nim „obtoczone” i posypujemy je ogromną ilością przypraw. Ponownie dokładnie mieszamy, aby każde ziarenko miało szansę „obtoczyć się” w przyprawach.

Smażymy jeszcze ok 4 min. i podajemy. Najlepiej poczekać aż cieciorka wystygnie, wtedy zdecydowanie lepiej smakuje :)