9109 Views |  Like

Hummus z cieciorki z pieczarkami

Hummus to pasta z cieciorki popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. To genialny dodatek do kanapek a także do chleba pitta, używany również jako dip.

Składniki na hummus z cieciorki z pieczarkami

Hummus z cieciorki z pieczarkami

Hummus z cieciorki z pieczarkami

  • 2/3 szklanki cieciorki,
  • 4 pieczarki,
  • cebula,
  • pomidor,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek.

Cieciorkę moczymy w wodzie przez noc (można użyć tej z puszki – dla niecierpliwych). Gotujemy przez co najmniej godzinę. Kroimy pieczarki, cebulę i pomidora w kostkę. Wszystko razem podsmażamy.

Pierwszą blendujemy cieciorkę z masłem, dodajemy przyprawy oraz podsmażone pieczarki z cebulą i pomidorem. Hummus z cieciorki z pieczarkami gotowy! Smacznego!