Hummus to pasta z cieciorki popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. To genialny dodatek do kanapek a także do chleba pitta, używany również jako dip.
Składniki na hummus z cieciorki z pieczarkami
- 2/3 szklanki cieciorki,
- 4 pieczarki,
- cebula,
- pomidor,
- 2 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek.
Cieciorkę moczymy w wodzie przez noc (można użyć tej z puszki – dla niecierpliwych). Gotujemy przez co najmniej godzinę. Kroimy pieczarki, cebulę i pomidora w kostkę. Wszystko razem podsmażamy.
Pierwszą blendujemy cieciorkę z masłem, dodajemy przyprawy oraz podsmażone pieczarki z cebulą i pomidorem. Hummus z cieciorki z pieczarkami gotowy! Smacznego!
Comments
12 Responses to “Hummus z cieciorki z pieczarkami”