Zwegowani » Kuchnia wegańska, Przekąski dodatki, Przepisy na Sylwestra, Śniadania kolacje

Hummus po polsku


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 1
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (1 głosów)
Loading...Loading...

Przepis na wegetariańską pastę z białej fasoli.

Hummus po polsku

Hummus po polsku

Składniki na hummus

  • szklanka białej fasoli (obojętnie jakiej, ja użyłam średniego jasia, zamoczona na noc, ugotowana w świeżej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim),
  • sporo oleju z rzepaku,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1-2 łyżki zarodków pszennych,
  • sól, pieprz,
  • mielona słodka papryka,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek.

Przygotowanie

Fasolę i czosnek miksujemy dolewając stopniowo oleju, aż otrzymamy kremową pastę. Dodajemy zarodki, natkę pietruszki i przyprawy. Pastę dokładnie mieszamy, gotowe! Hummus najlepiej smakuje z domowym chlebem na zakwasie  – przepyszne :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zielona zupa z kaszą i chrzanem wasabi
Zielona zupa z chrzanowym akcentem oraz wątkiem zbożowym. Zastąpi cały obiad :) Proporcje dla oko...
Kotlety sojowo-ziemniaczane z serem fetą i sosem pomidorowym
Przepis na sojowe kotlety wegetariańskie. Jeśli ktoś nie chce, może zastosować przepis bez fety, też...
Zupa krem z dyni z grzankami
Przepis na zupę z dyni. Składniki na zupę krem z dyni z grzankami: dynia, czosnek (dw...
Marchewka po marokańsku
Co można zrobić z marchewki? Na pewno całe mnóstwo pysznych dań. Był już pasztet z czerwonej socze...
Sałatka z kalafiora z suszoną żurawiną
Obiecałam przepis na sałatkę, wykorzystując to, że mam już wegański majonez. Oryginalny połączenie...
Kotlety z kaszy gryczanej z serem
Kolejny przepis na kotlety w wersji wege :) Składniki: 2 woreczki kaszy gryczanej, marche...

Komentarzy: 1

  • avatar
    Karolina:

    To jest przepyszne! Robię bardzo często tę pastę i wszyscy chętnie się nią zajadają :) Bardzo dziękuję za przepis.

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 2

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.