Zwegowani » Kuchnia wegańska, Przekąski dodatki, Przepisy na Sylwestra, Śniadania kolacje

Hummus po polsku


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 1
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (1 głosów)
Loading...Loading...

Przepis na wegetariańską pastę z białej fasoli.

Hummus po polsku

Hummus po polsku

Składniki na hummus

  • szklanka białej fasoli (obojętnie jakiej, ja użyłam średniego jasia, zamoczona na noc, ugotowana w świeżej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim),
  • sporo oleju z rzepaku,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1-2 łyżki zarodków pszennych,
  • sól, pieprz,
  • mielona słodka papryka,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek.

Przygotowanie

Fasolę i czosnek miksujemy dolewając stopniowo oleju, aż otrzymamy kremową pastę. Dodajemy zarodki, natkę pietruszki i przyprawy. Pastę dokładnie mieszamy, gotowe! Hummus najlepiej smakuje z domowym chlebem na zakwasie  – przepyszne :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Pizza z pieczarkami
Do wegetariańskiej pizzy z pieczarkami można wybrać dowolną kompozycję warzyw lub owoców. Wbrew pozo...
Gofry z ziołami
Czy ciasto ptysiowe z serem, orzechami i dużą ilością ziół jest odpowiednim ciastem na gofry? Zasmak...
Pieczeń warzywna
Przepis na pieczeń wegetariańską (mocno warzywną), którą można podawać nie tylko na większe spotkani...
Wege rosół
Kto nie lubi lub nie zna rosołu? Składniki na "rosół" po wegetariańsku susz warzywn...
Gulasz z seitanem
Przepis na danie z sejtanem (seitan), półproduktem o wysokiej zawartości białka. Seitan sprawdza się...
Krokiety z tofu i kapusty kiszonej
Przepis na krokiety wegetariańskie. Składniki na krokiety z tofu i kapusty kiszonej: ko...

Komentarzy: 1

  • avatar
    Karolina:

    To jest przepyszne! Robię bardzo często tę pastę i wszyscy chętnie się nią zajadają :) Bardzo dziękuję za przepis.

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 2

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.