Zwegowani » Kuchnia wegańska, Przekąski dodatki, Przepisy na Sylwestra, Śniadania kolacje

Hummus po polsku


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 1
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (1 głosów)
Loading...Loading...

Przepis na wegetariańską pastę z białej fasoli.

Hummus po polsku

Hummus po polsku

Składniki na hummus

  • szklanka białej fasoli (obojętnie jakiej, ja użyłam średniego jasia, zamoczona na noc, ugotowana w świeżej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim),
  • sporo oleju z rzepaku,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1-2 łyżki zarodków pszennych,
  • sól, pieprz,
  • mielona słodka papryka,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek.

Przygotowanie

Fasolę i czosnek miksujemy dolewając stopniowo oleju, aż otrzymamy kremową pastę. Dodajemy zarodki, natkę pietruszki i przyprawy. Pastę dokładnie mieszamy, gotowe! Hummus najlepiej smakuje z domowym chlebem na zakwasie  – przepyszne :)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Pizza z pieczarkami
Do wegetariańskiej pizzy z pieczarkami można wybrać dowolną kompozycję warzyw lub owoców. Wbrew pozo...
Zupa z soczewicy
Przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy. Zupa zawdzięcza swój ostry smak dużej ilości curry. ...
Zapiekanka ziemniaczana z porem, brokułami i marchewką
Pieczone ziemniaki z warzywami i serem to sycąca propozycja na główne danie obiadowe. Zapiekankę moż...
Kolorowe kotleciki sojowo-marchewkowe
Przepis na chrupiące, kolorowe i aromatyczne kotlety wegetariańskie z marchewką. Składniki na weget...
Wege gyros z dipem i sałatką, czyli krajanka sojowa z dodatkami
Wegańska wersja potrawy pochodzącej z kuchni meksykańskiej - złożona z krajanki sojowej. 1. G...
Hummus z pieczoną dynią
Jesienna wersja przepisu na pastę hummus. Składniki na hummus z pieczoną dynią (na ok. 300 g ...

Komentarzy: 1

  • avatar
    Karolina:

    To jest przepyszne! Robię bardzo często tę pastę i wszyscy chętnie się nią zajadają :) Bardzo dziękuję za przepis.

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 2

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.