Klasyczny bliskowschodni hummus to pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, czyli pasty sezamowej. Samo słowo hummus zarówno po hebrajsku, jak i arabsku znaczy cieciorka. Dlatego też krążące po sieci przepisy na hummusy z groszku, fasoli itp. hummusem nie są
Istnieje wiele wersji tego, w jaki sposób można go doprawić i urozmaicić. Poniżej przedstawiam jednak najbardziej klasyczną i jednocześnie wegańską wersję tej doskonałej pasty.
Składniki na hummus klasyczny:
- cieciorka (450 g)*,
- czosnek (ok. 5 ząbków),
- tahina,
- oliwa z oliwek,
- sok z całej cytryny,
- sól, pieprz cayenne lub chili w proszku.
*można kupić w puszce i ominąć etap gotowania
Przygotowanie:
- Cieciorkę wrzucić do garnka, zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia gotować do miękkości. Po ugotowaniu odlać, ale NIE WYLEWAĆ WODY.
- Cieciorkę z czosnkiem, tahiną, sokiem z cytryny i solą zmielić na gładką pastę. Jeśli masa będzie za sucha, dolewać wodę z gotowania i oliwę z oliwek.
- Gotową pastę należy polać oliwą i posypać chili/ pieprzem cayenne. Poczekać aż wystygnie. Można podawać z milionem różnych dodatków, np. pomidorem, oliwkami i pitą.
Typ diety: Vegan
Comments
7 Responses to “Hummus klasyczny”