18942 Views |  Like

Hummus klasyczny

Klasyczny bliskowschodni hummus to pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, czyli pasty sezamowej. Samo słowo hummus zarówno po hebrajsku, jak i arabsku znaczy cieciorka. Dlatego też krążące po sieci przepisy na hummusy z groszku, fasoli itp. hummusem nie są :)

Hummus klasyczny - z ciecierzycy

Hummus klasyczny - z ciecierzycy

Istnieje wiele wersji tego, w jaki sposób można go doprawić i urozmaicić. Poniżej przedstawiam jednak najbardziej klasyczną i jednocześnie wegańską wersję tej doskonałej pasty.

Składniki na hummus klasyczny:

  • cieciorka (450 g)*,
  • czosnek (ok. 5 ząbków),
  • tahina,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z całej cytryny,
  • sól, pieprz cayenne lub chili w proszku.

*można kupić w puszce i ominąć etap gotowania

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę wrzucić do garnka, zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia gotować do miękkości. Po ugotowaniu odlać, ale NIE WYLEWAĆ WODY.
  2. Cieciorkę z czosnkiem, tahiną, sokiem z cytryny i solą zmielić na gładką pastę. Jeśli masa będzie za sucha, dolewać wodę z gotowania i oliwę z oliwek.
  3. Gotową pastę należy polać oliwą i posypać chili/ pieprzem cayenne. Poczekać aż wystygnie. Można podawać z milionem różnych dodatków, np. pomidorem, oliwkami i pitą.

Typ diety: Vegan