Ten gulasz robiłam już kolejny raz, bo to naprawdę bardzo dobre połączenie składników, a dodatek kaparów i skórki z cytryny przyjemnie podkręca smak, polecam! Zmodyfikowany przepis z pochodzi ze strony Essen&Trinken.de.
Składniki na gulasz ziemniaczano-fasolowy (6-8 porcji):
- 150 g białej fasoli namoczonej na noc,
- 4 łyżki oliwy,
- liść laurowy,
- gałązka rozmarynu,
- 800 g ziemniaków, najlepiej nierozpadających się,
- 200 g cebuli,
- 2 łyżki oleju,
- 1 puszka pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, najlepiej eko, niewoskowanej,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą. Dodajemy 4 łyżki oliwy, ząbek czosnku, rozmaryn i liść laurowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, około godziny. Studzimy w płynie, w którym się gotowała. Gdy fasola jest już zimna, odsączamy ją na sicie, zachowując płyn. Usuwamy liść, rozmaryn i czosnek, jeżeli jest potrzeba uzupełniamy wodą, aby otrzymać w sumie 800 ml płynu.
Ziemniaki obieramy, odkładamy ok. 100 g. Pozostałe kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę albo drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę i czosnek. Wrzucamy ziemniaki, obsmażamy.
Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, płyn zachowany z gotowania fasoli, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Dusimy na małym ogniu pod pokrywką aż ziemniaki zmiękną, około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
100 g zostawionych ziemniaków trzemy na bardzo drobnej tarce, dodajemy je razem z fasolą, kaparami, skórką z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotowujemy. Gulasz podajemy posypany posiekaną natką pietruszki, polecam!
Comments
2 Responses to “Gulasz ziemniaczano-fasolowy”