Przepis na rozgrzewający gulasz wegetariański z cieciorki i soczewicy.
Składniki na ciecierzycowo-ziemniaczany gulasz (ok. 3 porcje):
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki,
- 3-4 łyżki pomidorów z puszki,
- niepełna szklanka czerwonej soczewicy,
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- duża cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Cebulę drobno poszatkować i przesmażyć na tłuszczu. Dodać przyprawy (oprócz kurkumy), wymieszać. Po ok. minucie dodać kurkumę, pomidory, przesmażyć. Dorzucić pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Wlać 600 ml wody. Gdy ziemniaki lekko zmiękną, dodać soczewicę, wymieszać. Po ok. 10 min. dodać ciecierzycę, wymieszać i gotować jeszcze parę minut, właściwie aż do zgęstnienia sosu, jaki się wytworzy .
*Ja gulasz robię na dużej patelni i w sporych ilościach, bo jest pyszny.
**Można także dodać starty imbir (na początku do przesmażonej cebuli).
*** Z braku pomidorów w puszce, dodałam własnoręcznie zrobiony latem sos pomidorowy z cynamonem (zawekowany do słoików).
****Po przyrządzeniu można dodać odrobinę śmietany.
Smacznego!
Comments
6 Responses to “Gulasz ziemniaczano-ciecierzyciowy”