5578 Views |  Like

Gulasz ziemniaczano-ciecierzyciowy

Przepis na rozgrzewający gulasz wegetariański z cieciorki i soczewicy.

Gulasz z ciecierzycy i ziemniaków

Gulasz z ciecierzycy i ziemniaków

Składniki na ciecierzycowo-ziemniaczany gulasz (ok. 3 porcje):

  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 3-4 łyżki pomidorów z puszki,
  • niepełna szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • duża cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Cebulę drobno poszatkować i przesmażyć na tłuszczu. Dodać przyprawy (oprócz kurkumy), wymieszać. Po ok. minucie dodać kurkumę, pomidory, przesmażyć. Dorzucić pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Wlać 600 ml wody. Gdy ziemniaki lekko zmiękną, dodać soczewicę, wymieszać. Po ok. 10 min. dodać ciecierzycę, wymieszać i gotować jeszcze parę minut, właściwie aż do zgęstnienia sosu, jaki się wytworzy .

*Ja gulasz robię na dużej patelni i w sporych ilościach, bo jest pyszny.
**Można także dodać starty imbir (na początku do przesmażonej cebuli).
*** Z braku pomidorów w puszce, dodałam własnoręcznie zrobiony latem sos pomidorowy z cynamonem (zawekowany do słoików).
****Po przyrządzeniu można dodać odrobinę śmietany.

Smacznego!