Przepis na wegetariański gulasz.
Składniki na gulasz z fasolki szparagowej (na 6-8 porcji):
- 450 g zielonej fasolki szparagowej,
- 1 duża cebula,
- 2-3 łyżki oleju roślinnego,
- 250 g zwartych ziemniaków,
- 2 małe cukinie,
- 2 duże pomidory, sparzone i obrane ze skórki,
- 1/4 szklanki wody,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 2 łyżeczki zatharu (opcjonalne),
- sól i ewentualnie pieprz do smaku,
- ewentualnie feta do pokruszenia na wierzch.
Cebulę drobno siekamy, fasolkę myjemy i kroimy na kawałki długości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę. Cukinie również kroimy w kostkę (nie obieramy). Z pomidorów wykrawamy gniazda nasienne, kroimy dość drobno.
W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, chwilę przesmażamy, dodajemy ziemniaki i cukinię. Wrzucamy pomidory, wlewamy 1/4 szklanki wody i przyprawiamy. Garnek nakrywamy przykrywką i całość dusimy, mieszając co jakiś czas aż zmiękną ziemniaki – około 20-30 minut. Podajemy z pokruszoną fetą (lub bez i dobrym pieczywem, polecam!
Comments
4 Responses to “Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw”