8546 Views |  2

Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw

Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw

Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw

Przepis na wegetariański gulasz.

Składniki na gulasz z fasolki szparagowej (na 6-8 porcji):

  • 450 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego,
  • 250 g zwartych ziemniaków,
  • 2 małe cukinie,
  • 2 duże pomidory, sparzone i obrane ze skórki,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 2 łyżeczki zatharu (opcjonalne),
  • sól i ewentualnie pieprz do smaku,
  • ewentualnie feta do pokruszenia na wierzch.

Cebulę drobno siekamy, fasolkę myjemy i kroimy na kawałki długości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę. Cukinie również kroimy w kostkę (nie obieramy). Z pomidorów wykrawamy gniazda nasienne, kroimy dość drobno.

W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, chwilę przesmażamy, dodajemy ziemniaki i cukinię. Wrzucamy pomidory, wlewamy 1/4 szklanki wody i przyprawiamy. Garnek nakrywamy przykrywką i całość dusimy, mieszając co jakiś czas aż zmiękną ziemniaki – około 20-30 minut. Podajemy z pokruszoną fetą (lub bez :) i dobrym pieczywem, polecam!