Gulasz sojowy w dwóch wariantach:
- z dodatkiem chili i świeżego oregano podawany na plackach ziemniaczano-cukiniowych,
- z dodatkiem kukurydzy, imbiru, natki pietruszką podawany z ryżem.
Składniki na gulasz sojowy:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 nieduża cukinia,
- 100 g pieczarek,
- puszka pomidorów,
- kostka sojowa – spora garść,
- bulion grzybowy,
- oliwa,
- łyżeczka mąki krupczatki,
- sól, pieprz,
- liść laurowy,
- zioła suszone (np. majeranek, tymianek),
- opcjonalnie: papryczka chili i świeże oregano lub pół puszki kukurydzy, kawałek imbiru i posiekana natka pietruszki.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, a czosnek w płatki. Kostkę sojową moczymy kilka minut w bulionie grzybowym. Do dużego rondla wlewamy oliwę, dodajemy kolejno: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami (ja użyłam: majeranku, tymianku, liścia laurowego). Warzywa dusimy ok. 10-15 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, szczyptę cukru i ewentualnie w wariancie pierwszym chili i świeże oregano, a wariancie drugim kukurydzę, imbir starty, szczyptę curry i posiekaną natkę. Całość dusimy jeszcze około 10 minut razem, by smaki się połączyły .
Jeśli lubicie gęste gulasze, to oprószamy łyżeczką krupczatki i energicznie mieszamy.
Gulasz ma niezliczoną liczbę sposobów doprawiania, podawania. Przedstawiłam dwa, ale polecam eksperymentować i smakować
Comments
2 Responses to “Gulasz sojowy na dwa sposoby”