14375 Views |  1

Gulasz sojowy na dwa sposoby

Gulasz sojowy na plackach ziemniaczano-cukiniowych

Gulasz sojowy na plackach ziemniaczano-cukiniowych

Gulasz sojowy w dwóch wariantach:

  1. z dodatkiem chili i świeżego oregano podawany na plackach ziemniaczano-cukiniowych,
  2. z dodatkiem kukurydzy, imbiru, natki pietruszką podawany z ryżem.

Składniki na gulasz sojowy:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 nieduża cukinia,
  • 100 g pieczarek,
  • puszka pomidorów,
  • kostka sojowa – spora garść,
  • bulion grzybowy,
  • oliwa,
  • łyżeczka mąki krupczatki,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy,
  • zioła suszone (np. majeranek, tymianek),
  • opcjonalnie: papryczka chili i świeże oregano lub pół puszki kukurydzy, kawałek imbiru i posiekana natka pietruszki.

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, a czosnek w płatki. Kostkę sojową moczymy kilka minut w bulionie grzybowym. Do dużego rondla wlewamy oliwę, dodajemy kolejno: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami (ja użyłam: majeranku, tymianku, liścia laurowego). Warzywa dusimy ok. 10-15 minut.

Dodajemy pomidory z puszki, szczyptę cukru i ewentualnie w wariancie pierwszym chili i świeże oregano, a wariancie drugim kukurydzę, imbir starty, szczyptę curry i posiekaną natkę. Całość dusimy jeszcze około 10 minut razem, by smaki się połączyły .

Jeśli lubicie gęste gulasze, to oprószamy łyżeczką krupczatki i energicznie mieszamy.

Gulasz ma niezliczoną liczbę sposobów doprawiania, podawania. Przedstawiłam dwa, ale polecam eksperymentować i smakować :)