4249 Views |  Like

Gulasz jarzynowy z tempehem i chlebkiem chapati

Przepis na gulasz jarzynowy z tempehem i indyjskim chlebkiem chapati.

Gulasz jarzynowy z tempehem i chlebkiem chapati

Gulasz jarzynowy z tempehem i chlebkiem chapati

Składniki na gulasz jarzynowy z tempehem

  • 200-300 g tempehu,
  • duży por,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • koncentrat pomidorowy,
  • chan masala – indyjska mieszanka przypraw do strączków, przede wszystkim do ciecierzycy,
  • sól, pieprz, płatki chilli, olej roślinny.

Składniki na chlebek chapati

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki wody.

Tempeh kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm i marynujemy – zrobiłam marynatę z wody, oleju, płatków chilli i soli (bardzo dobrze pasuje do niego marynata z sosu sojowego, ale akurat wyszedł :) Tempeh zostawiamy na co najmniej godzinę, może się marynować nawet dobę, nie zaszkodzi mu :)

W międzyczasie przygotowujemy warzywa, używamy dowolnych, u mnie był por, 2 marchewki i pietruszka. Jarzyny myjemy, kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy nieco wody, nakrywamy pokrywką i dusimy. Oprócz łyżeczki chan masala dodaję też łyżeczkę wegetariańskiego bulionu żeby podkreślić smak warzyw. Gdy są już miękkie, dodaję koncentrat pomidorowy. Na sam koniec wrzucam tempeh, ostrożnie mieszam i duszę jeszcze jakieś 15-20 minut.

Gulasz warzywny jemy z chapati. Aby przygotować chlebek chapati, należy mąkę zagnieść razem z wodą w elastyczne ciasto i uformować kulę. Odrywam kawałki ciasta, rozwałkowuję na cieniutkie placki i smażę na suchej patelni aż do bąbelków. Trzymam pod ściereczką.

Gulasz wegetariański podajemy z indyjskim chlebkiem na ciepło.