Zmodyfikowany przepis pochodzi oryginalnie z książki Good to the grain Kim Boyce. Jest w nim mowa o tym, że racuszków powinno wyjść 12, ale chyba wielkości dużej patelni Ciasta wychodzi jak dla pułku wojska, więc za drugim razem zrobiłam z połowy składników (taką też liczbę podaję poniżej), a racuszków wyszło 15 sztuk, w sam raz dla dwóch i pół osób
Składniki na gryczane racuszki z gruszkami:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżki cukru (dałam brązowy),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka roztopionego lekko ostudzonego masła,
- 150 ml mleka,
- 1 dojrzała gruszka – dałam 1,5,
- masło i miód jako sos do polania.
Mieszamy dokładnie suche składniki. Podobnie mieszamy rozpuszczone składniki: masło, mleko i jajko. Gruszkę trzemy na grubej tarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą – wystarczy je wymieszać łyżką. Smażymy na lekko natłuszczonej lub suchej patelni. Sos przygotowujemy z równej części masła i miodu, które rozpuszczamy ze sobą na małym ogniu. Na tę liczbę placków nam wystarczyło po 3 łyżki jednego i drugiego. Sos jest niezbędny, bez niego placki są potwornie suche Na zdrowie!
Comments
7 Responses to “Gryczane racuszki z gruszkami”