5125 Views |  Like

Gryczane racuszki z gruszkami

Zmodyfikowany przepis pochodzi oryginalnie z książki Good to the grain Kim Boyce. Jest w nim mowa o tym, że racuszków powinno wyjść 12, ale chyba wielkości dużej patelni :) Ciasta wychodzi jak dla pułku wojska, więc za drugim razem zrobiłam z połowy składników (taką też liczbę podaję poniżej), a racuszków wyszło 15 sztuk, w sam raz dla dwóch i pół osób :)

Gryczane racuchy z gruszkami

Gryczane racuchy z gruszkami

Składniki na gryczane racuszki z gruszkami:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki cukru (dałam brązowy),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka roztopionego lekko ostudzonego masła,
  • 150 ml mleka,
  • 1 dojrzała gruszka – dałam 1,5,
  • masło i miód jako sos do polania.

Mieszamy dokładnie suche składniki. Podobnie mieszamy rozpuszczone składniki: masło, mleko i jajko. Gruszkę trzemy na grubej tarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą – wystarczy je wymieszać łyżką. Smażymy na lekko natłuszczonej lub suchej patelni. Sos przygotowujemy z równej części masła i miodu, które rozpuszczamy ze sobą na małym ogniu. Na tę liczbę placków nam wystarczyło po 3 łyżki jednego i drugiego. Sos jest niezbędny, bez niego placki są potwornie suche :) Na zdrowie!