Przepis na zupę grochową.
Składniki na grochówkę „niewojskową”:
- 1,5 szklanki grochu (jeśli trzeba, wcześniej namoczonego),
- 6 szklanek wody,
- 1 spora marchewka,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- pół pora,
- 1 cebula,
- 1 spory ziemniak,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 suszony grzybek,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- kostka warzywna,
- sos sojowy ciemny,
- sól, pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- owoc jałowca,
- płaska łyżka majeranku.
Przygotowanie :
Groch płuczemy 2-3 razy, a następnie zalewamy wodą w dużym garnku. Gotujemy ok. 15 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę, pora. Po upływie podanego czasu dodajemy do grochu przygotowane warzywa, suszonego grzybka, kostkę warzywną, wszystkie przyprawy i czosnek posiekany drobno.
Gotujemy razem kolejne 15 minut.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, a następnie dokładamy do zupy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Gdy jest już złota, dodajemy mąkę, by powstała zasmażka. Łączymy zasmażkę z zupą. Całość doprawiamy do smaku sosem sojowym i zostawiamy gotując aż ziemniaki będą miękkie.
Zupa jest bardzo pożywna, może być tez lżejsza, jeśli zrezygnujemy z zasmażki.
Smacznego
Comments
6 Responses to “Grochówka niewojskowa”