23645 Views |  1

Grochówka niewojskowa

Przepis na zupę grochową.

Grochówka "niewojskowa"

Grochówka „niewojskowa”

Składniki na grochówkę „niewojskową”:

  • 1,5 szklanki grochu (jeśli trzeba, wcześniej namoczonego),
  • 6 szklanek wody,
  • 1 spora marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • pół pora,
  • 1 cebula,
  • 1 spory ziemniak,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 suszony grzybek,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • kostka warzywna,
  • sos sojowy ciemny,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • owoc jałowca,
  • płaska łyżka majeranku.

Przygotowanie :

Groch płuczemy 2-3 razy, a następnie zalewamy wodą w dużym garnku. Gotujemy ok. 15 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę, pora. Po upływie podanego czasu dodajemy do grochu przygotowane warzywa, suszonego grzybka, kostkę warzywną, wszystkie przyprawy i czosnek posiekany drobno.

Gotujemy razem kolejne 15 minut.

Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, a następnie dokładamy do zupy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Gdy jest już złota, dodajemy mąkę, by powstała zasmażka. Łączymy zasmażkę z zupą. Całość doprawiamy do smaku sosem sojowym i zostawiamy gotując aż ziemniaki będą miękkie.

Zupa jest bardzo pożywna, może być tez lżejsza, jeśli zrezygnujemy z zasmażki.

Smacznego :)