Nie wiem, z czym kojarzy się Wam groch z kapusta, ale mnie z potrawa wigilijna. Pomyślałam, że w każdym polskim domu znajdzie się i groch, i kapusta, więc chcę polecić Wam bardzo smaczne i proste kotleciki, właśnie z tych wszystkim dobrze znanych składników. Naprawdę świetnie nadają się na zbliżające się jesienne obiady. Polecam.
Składniki na kotlety z grochu i kapusty:
- 2 szkl. grochu (żółty łuskany, polówki),
- 1 szkl. kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki płatków drożdżowych (nutritional yeast),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka szałwii,
- 1 jajko lub substytut,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- mąka gryczana do obtoczenia i olej do smażenia.
Groch ugotować do miękkości, wymieszać z kapustą, posiekaną cebulą i czosnkiem oraz przyprawami. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto lub upiec w piekarniku.
Comments
1 Responses to “Groch z kapustą – kotlety wegetariańskie”