10718 Views |  Like

Grillowany bakłażan z warzywną salsą

Kolorowy przepis w sam raz na majówkę i nie tylko.

Grillowany bakłażan z warzywną salsą

Grillowany bakłażan z warzywną salsą

Składniki na grillowany bakłażan z warzywną salsą:

  • bakłażan,
  • łyżka oleju lnianego,
  • cebula czerwona,
  • awokado,
  • 2 pomidory,
  • natka pietruszki,
  • limonka,
  • szczypiorek,
  • 2 korniszony,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy ziarnisty.

Bakłażana myjemy i kroimy w długie plastry. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Płuczemy i grillujemy na patelni grillowej lub grillu. Awokado obieramy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i siekamy. Pomidory parzymy i obieramy z skórki. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy. Korniszony kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy. Dodajemy sok z limonki, olej lniany, sól i pieprz do smaku. Salsę chłodzimy i zimną nakładamy na bakłażana.