Zwegowani » Dania główne, Dania zapiekane

Gratin – chrupiąca zapiekanka z cukinii lub bakłażana


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 21
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (20 głosów)
Loading ... Loading ...

Przepis na tyle był polecany, jak i sprawdzony, że nie sposób było przejść obok niego obojętnie ;) Dziś i my polecamy chrupiącą – ze względu na górną warstwę bułki tartej – i bogatą w składniki zapiekankę, zwaną gratin. Spróbujcie także do tej zapiekanki z cukinią lub bakłażanem użyć innych składników, np. brokuła lub czerwonej fasoli. Wszelkie chwyty dozwolone :)

Gratin - zapiekanka z cukinii lub bakłażana

Gratin - zapiekanka z cukinii lub bakłażana

Składniki na gratin – zapiekankę z cukinii lub bakłażana

  • bakłażan lub cukinia,
  • 2-3 pomidory,
  • garść pieczarek (opcjonalnie),
  • kilka plastrów startego sera żółtego (opcjonalnie),
  • 2 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • rozmaryn,
  • oregano,
  • sól, pieprz.

Gdy do przyrządzenia zapiekanki gratin wybierzemy bakłażan, lepiej jest go najpierw posolić, polać kilkoma kroplami oliwy i zapiekać przez 20 minut. Z cukinią jest o wiele prościej, choć i tę najlepiej podsmażyć, by była bardziej miękka.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni wraz z ziołami, cukinią i pokrojonymi na plasterki pieczarkami i posiekanymi ząbkami czosnku.  Cukinię, czosnek, cebulę, pomidory i grzyby układamy naprzemienne w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę przykrywamy odrobiną startego sera. Wierzch zapiekanki dekorujemy bułką tartą (wcześniej lekko podsmażoną na oliwie) oraz serem żółtym.

Zapiekankę z cukinii zapiekamy w temperaturze 200°C aż do jej zarumienienia się.

Za przepis dziękujemy Mamie Zuzi ;)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Kulki ziemniaczane
Ten przepis można śmiało wykorzystać do obiadu bez konieczności lepienia kuleczek ziemniaczanych, al...
Bakłażan zapiekany z pomidorami
Oberżyna, zwana także gruszką miłosną, jest bliskim kuzynką ziemniaka. Zapiekanka nie smakuje wprawd...
Ciasto z kabaczka lub cukinii
Warzywa - jako główny, choć niewyczuwalny, dodatek do ciast - to smaczna przekąska w nietypowej form...
Baba ziemniaczana bez mąki
Przepis na babkę z ziemniakami i parówkami sojowymi. Składniki na babę ziemniaczaną: 12 duż...
Bułka śniadaniowa z jajkiem
Szybka opcja na niecodzienne śniadanie. Do bułki można dobra ulubione składniki - np. paprykę, pom...
Gołąbki z kapustą i grzybami (zawijańce postne)
Przepis na zawijańce à la gołąbki z kapustą i grzybami. Składniki na gołąbki z kapustą i grzybami...

Komentarzy: 21

  • avatar
    aga-aa:

    nie no to to muszę na bank zrobić i zrobię, strony z tym przepisem nie zamykam bym nie zapomniała i szybko to zrobiła :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    olalala:

    Chrrrrup, chrrrup. Ale to musi być pyszne ;)!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 1

  • avatar
    poswix:

    Chrrrrupiące… Szkoda, że nie zauważyłam tego przepisu wcześniej… Ale może mojej rodzinie też przypadnie do gustu. :-)) Muszę zrobić. :-D

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Bea:

    Masz racje Ally, taka zapiekanka z pewnoscia swietnie smakuje, tym bardziej takim wielbiciel(k)om cukinii i baklazana jak ja ;)

    Pozdrawiam!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ptasia:

    Mmm, jadłam do tej pory gratin tylko ziemniaczane, ew. ziemniaczano-selerowe – takiego jeszcze nie było ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Mery:

    Mmm! Naprawdę pyszne! Zrobiłam dzisiaj wersję z bakłażanem, którego dopiero pierwszy raz jadłam ;) Szkoda, że mi tak mało tego wyszło… bo przepyszne !

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kabamaiga:

    Zapowiada się znakomicie. Już zanotowane

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    agula:

    Rewelacja! Polecam. Ja dodałam czarne oliwki i sporo świeżej bazylii zamiast pieczarek. Pycha.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    stefa-jejkuchia:

    Uwielbiam cukinie i wszelakie potrawy zawierajace to warzywo jako skladnik.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    SenioritaKate:

    Danie jest naprawdę przepyszne, dziś po raz pierwszy zrobiłam. Następnym razem zrobię podwójną porcję :D

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zuzanna:

    A tak wygląda gratin w wersji mojej Mamy:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    meliska:

    wyprobowane, zatwierdzone, pycha :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Lunka:

    Przepyszne!
    Dziś zrobiłam – nie wymaga dużo pracy a efekt jest zniewalający :) Gdy się skończą cukinie spróbuję też z innymi warzywami :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Julia:

    Zapiekanka wyszła pyszna. Pierwszy raz coś takiego robiłam. Dodałam jeszcze groszek i kukurydzę. Nawet mięsożercy z moejego domu byli zachwyceni.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ptyychu:

    przepyszne:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Madzik:

    Właśnie zrobiłam i było pyszne!
    Dodałam jeszcze marchewkę.
    świetny przepis, a ta chrupiąca bułka na wierzchu – genialne!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Joka:

    Pyszna, ale radzę nie żałować przypraw i czosnku, bez nich potrawa traci na „pazurze” :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kasia:

    Zrobiłam i powiem,że w miarę dobra mi wyszła, jedyny minus to to że bardzo wodnista, ale ogólnie smaczna :) Radzę dodać dużo przypraw ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    bea:

    Bardzo smaczne,dodalam jeszcze papryke,a w naczyniu zaroodpornym miedzy warstwami warzyw znalazla sie kasza kuskus :)..zreszta mozna modyfikowac dowolnie.Dla takiej cukiniomaniaczki kolejne pyszne danie .

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    bea:

    Dzis robie wersje z brazowym ryzem ,wrzuce tez kukurydze z puszki:)..a nastepnym razem chyba z jakims fikusnym makaronem bedzie :). Moj maz uwielbia ta zapiekanke. Dzieki takim pysznym daniom to juz prawie wcale miesa nie je,od czasu jakas wedline,ale i to bardzo rzadko.Kotlety,zrazy,pieczenie miesne..hehe…je tylko w gosciach :D.Przyznal mi racje,ze jedzenie wege wcale nie znaczy niesmaczne :). Pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    beata:

    Z ryżem także bardzo smaczne było :). Dziś ponownie gości na moim stole w ramach obiadokolacji.Zrobiliśmy tym razem z makaronem,dużo świeżej bazylii,oczywiście tymianek,oregano.Pomidory z puszki.W kuchni unosi się zapach Italii:).Pozdrawiam.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.