Przepis na wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami.
Składniki na gołąbki z farszem ryżowo-pieczarkowym
- woreczek ryżu,
- 300 g pieczarek,
- cebula,
- czosnek,
- 2 jajka,
- słoik przecieru pomidorowego,
- kapusta włoska,
- przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz,
- sos pomidorowy: czosnek, zioła prowansalskie, woda (ok. pół szklanki), cukier.
Ryż gotujemy, a potem studzimy. Cebulę, czosnek i pieczarki kroimy i dusimy na małej ilości oleju. Liście kapusty oddzielamy, a każdy z nich wrzucamy na chwilę do wrzątku.
Łączymy ryż z cebulą, czosnkiem, jajkami, ziołami i pieczarkami. Farsz (ok. 1 łyżki) nakładamy na liście kapusty i zawijamy (można obwiązać też nitką).
Gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Całość lekko kropimy oliwą. Zalewamy sosem (wymieszany koncentrat pomidorowy; woda – nie więcej niż pół szklanki, chodzi o to, by gołąbki nie przywarły;odrobina cukru) .
Gołąbki z ryżem i pieczarkami pieczemy w zakrytym naczyniu w temp. 180°C przez ok. 45-60 min. Pod koniec pieczenia lub po wyjęciu z piekarnika można je posypać żółtym serem.
Comments
5 Responses to “Gołąbki z ryżem i pieczarkami”