Zwegowani » Dania główne, Dania wigilijne, Dania zapiekane

Gołąbki z ryżem i pieczarkami


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 5
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (24 głosów)
Loading...Loading...

Przepis na wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami.

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Składniki na gołąbki z farszem ryżowo-pieczarkowym

  • woreczek ryżu,
  • 300 g pieczarek,
  • cebula,
  • czosnek,
  • 2 jajka,
  • słoik przecieru pomidorowego,
  • kapusta włoska,
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz,
  • sos pomidorowy: czosnek, zioła prowansalskie, woda (ok. pół szklanki), cukier.

Ryż gotujemy, a potem studzimy. Cebulę, czosnek i pieczarki kroimy i dusimy na małej ilości oleju. Liście kapusty oddzielamy, a każdy z nich wrzucamy na chwilę do wrzątku.

Łączymy ryż z cebulą, czosnkiem, jajkami, ziołami i pieczarkami. Farsz (ok. 1 łyżki) nakładamy na liście kapusty i zawijamy (można obwiązać też nitką).

Gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Całość lekko kropimy oliwą. Zalewamy sosem (wymieszany koncentrat pomidorowy; woda – nie więcej niż pół szklanki, chodzi o to, by gołąbki nie przywarły;odrobina cukru) .

Gołąbki z ryżem i pieczarkami pieczemy w zakrytym naczyniu w temp. 180°C przez ok. 45-60 min. Pod koniec pieczenia lub po wyjęciu z piekarnika można je posypać żółtym serem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Sałatka z pora, pomidorów i szpinaku
Tym razem sałatka z białej części pora, świeżych pomidorów, szpinaku i rzodkiewek. Palce lizać! :) ...
Tosty serowe z kaparami
Śniadanie czy kolacja nie muszą być czasochłonne. Wystarczy odpowiednio skompletować składniki i poz...
Szparagi z grilla z dipem paprykowym
Warzywa z grilla są nie tylko niezwykle smaczną i chrupiącą (szczególnie główki!) przekąską, ale prz...
Ciasto owsiane z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z 366 delicious ways to cook rice, beans and grains. Składniki na ciasto owsiane z ja...
Soczewica czerwona z ryżem
Dość prosty przepis na danie z kuchni indyjskiej.  Sprawdzone, bo wczoraj się nim objadłam. Przepis ...
Soczyste burrito
Często kupujemy gotowe placki tortilli, kiedy przygotowanie własnych jest dziecinnie proste! Smakują...

Komentarzy: 5

  • avatar
    poswix:

    Jakie zgrabniutkie gołąbki. Ciekawe czy mój mięsożer by się zorientował gdybym mu takie zaserwowała… :-D :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    blue_megi:

    Zapraszam po wyróżnienie :)))
    http://rogalik.blox.pl/2009/12/Wyroznienie.html

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    niemawcale:

    Pyszne gołąbki wychodzą z boczniakami :) Tylko ja nie dodaję jajka do farszu.
    Pzdr. Ola

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    asia:

    czy jesli ich nie zapiekę tylko ugotuję, to dużo na tym stracę? jeszcze się piekarnika nie dorobiłam. :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 1

  • avatar
    nikola:

    to jest pyszne te gołombki palce lizać całej rodzince smakuję ?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.