27867 Views |  1

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Przepis na wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami.

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Składniki na gołąbki z farszem ryżowo-pieczarkowym

  • woreczek ryżu,
  • 300 g pieczarek,
  • cebula,
  • czosnek,
  • 2 jajka,
  • słoik przecieru pomidorowego,
  • kapusta włoska,
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz,
  • sos pomidorowy: czosnek, zioła prowansalskie, woda (ok. pół szklanki), cukier.

Ryż gotujemy, a potem studzimy. Cebulę, czosnek i pieczarki kroimy i dusimy na małej ilości oleju. Liście kapusty oddzielamy, a każdy z nich wrzucamy na chwilę do wrzątku.

Łączymy ryż z cebulą, czosnkiem, jajkami, ziołami i pieczarkami. Farsz (ok. 1 łyżki) nakładamy na liście kapusty i zawijamy (można obwiązać też nitką).

Gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Całość lekko kropimy oliwą. Zalewamy sosem (wymieszany koncentrat pomidorowy; woda – nie więcej niż pół szklanki, chodzi o to, by gołąbki nie przywarły;odrobina cukru) .

Gołąbki z ryżem i pieczarkami pieczemy w zakrytym naczyniu w temp. 180°C przez ok. 45-60 min. Pod koniec pieczenia lub po wyjęciu z piekarnika można je posypać żółtym serem.