24374 Views |  1

Gołąbki z kapustą i grzybami (zawijańce postne)

Gołąbki z kapustą i grzybami

Gołąbki z kapustą i grzybami

Przepis na zawijańce à la gołąbki z kapustą i grzybami.

Składniki na gołąbki z kapustą i grzybami:

  • duże liście białej kapusty,
  • 0,5 kg kaszy gryczanej,
  • 4 cebule,
  • olej,
  • 200 grzybów ugotowanych,
  • 200 g kapusty kiszonej,
  • sól, pieprz, majeranek.

  1. Kaszę gotuję w proporcji 1:2, czyli gotuję litr wody, solę, wrzucam kaszę i gotuję aż pochłonie wodę. Szczelnie przykrywam przykrywką i na 1 godzinę zawijam garnek w koc, żeby kasza „uparowała się”.
  2. Cebule kroję w kostkę i podsmażam na oleju.
  3. Grzyby kroję drobno.
  4. Kapustę kiszoną płuczę i gotuję do miękkości.
  5. Liście parzę, usuwam grubsze nerwy z liści.
  6. Cebule, grzyby, kapustę kiszoną i kasze gryczaną mieszam dobrze i doprawiam do smaku.
  7. Gotowy farsz nakładam na liście i ciasno zwijam.
  8. Garnek wykładam drewnianymi patyczkami, na to wykładam liście i dopiero zawinięte gołąbki. Przykrywam liśćmi.
  9. Zalewam wodą i gotuję półtorej godziny pod przykryciem.