1167 Views |  Like

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i twarogiem

Staropolskie przepisy, choć wszystkim znane, niekoniecznie często goszczą na domowych stołach. Popularność zyskują głównie podczas świąt i spotkań rodzinnych. Okazjonalnie, czy też nie, warto sięgać po sprawdzone babcine przepisy. W końcu chyba nikt nie zaprzeczy, że takie receptury są zawsze gwarantem sukcesu kulinarnego.

Przepis na gołąbki z farszem z kaszy gryczanej. Porcja dla 4 osób.

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i twarogiem

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki na gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i twarogiem

  • główka dużej białej kapusty,
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 200 g twarogu (najlepiej tłustego),
  • 1,5 cebuli,
  • wywar warzywny (z 0,5 kostki bulionowej),
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • szczypta cukru,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Od główki kapusty oddzielamy uszkodzone liście i wbijając nóż po skosie wycinamy okrągły głąb. Kapustę na gołąbki blanszujemy: do dużego garnka wkładamy główkę głąbem do góry i stopniowo zalewamy wcześniej zagotowaną, wrzącą i osoloną wodą. Gdy kapusta lekko wypłynie, obracamy ją delikatnie, by zagotować drugą część. Jeśli bez trudu odrywają się tylko początkowe liście, należy powtórzyć zabieg do momentu aż będziemy zbierzemy resztę liści kapusty.

W tym czasie przygotowujemy farsz do gołąbków. Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy na rozgrzanej patelni, a kaszę gryczaną gotujemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Mieszamy go z kaszą, łyżeczką majeranku, szczyptą cukru, solą i pieprzem.

Farsz na gołąbki nakładamy na ostudzone liście kapusty i zawijamy. Gołąbki wegetariańskie układamy piętrowymi warstwami w garnku i zalewamy częścią bulionu warzywnego. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 30 minut, a następnie zalewamy resztą bulionu zmieszaną wcześniej z koncentratem pomidorowym. Gołąbki doprawiamy raz jeszcze solą i pieprzem. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu lub później – podsmażone.