Zwegowani » Dania gotowane, Dania główne, Dania wigilijne

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i twarogiem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 15
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (16 głosów)
Loading ... Loading ...

Staropolskie przepisy, choć wszystkim znane, niekoniecznie często goszczą na domowych stołach. Popularność zyskują głównie podczas świąt i spotkań rodzinnych. Okazjonalnie, czy też nie, warto sięgać po sprawdzone babcine przepisy. W końcu chyba nikt nie zaprzeczy, że takie receptury są zawsze gwarantem sukcesu kulinarnego.

Przepis na gołąbki z farszem z kaszy gryczanej. Porcja dla 4 osób.

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i twarogiem

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki na gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i twarogiem

  • główka dużej białej kapusty,
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 200 g twarogu (najlepiej tłustego),
  • 1,5 cebuli,
  • wywar warzywny (z 0,5 kostki bulionowej),
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • szczypta cukru,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Od główki kapusty oddzielamy uszkodzone liście i wbijając nóż po skosie wycinamy okrągły głąb. Kapustę na gołąbki blanszujemy: do dużego garnka wkładamy główkę głąbem do góry i stopniowo zalewamy wcześniej zagotowaną, wrzącą i osoloną wodą. Gdy kapusta lekko wypłynie, obracamy ją delikatnie, by zagotować drugą część. Jeśli bez trudu odrywają się tylko początkowe liście, należy powtórzyć zabieg do momentu aż będziemy zbierzemy resztę liści kapusty.

W tym czasie przygotowujemy farsz do gołąbków. Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy na rozgrzanej patelni, a kaszę gryczaną gotujemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Mieszamy go z kaszą, łyżeczką majeranku, szczyptą cukru, solą i pieprzem.

Farsz na gołąbki nakładamy na ostudzone liście kapusty i zawijamy. Gołąbki wegetariańskie układamy piętrowymi warstwami w garnku i zalewamy częścią bulionu warzywnego. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 30 minut, a następnie zalewamy resztą bulionu zmieszaną wcześniej z koncentratem pomidorowym. Gołąbki doprawiamy raz jeszcze solą i pieprzem. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu lub później – podsmażone.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Babka z kaszy gryczanej
Babka z gryką to nic innego jak prosta do wykonania, acz niesłodka propozycja na ciasto. Placek ma g...
Pasztet serowo-czosnkowy z ziołami
Zawsze warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na domowy pasztet. Ten smakuje wyśmienicie dzięki po...
Paluchy z ciasta francuskiego z amarantusem i kremowym sosem
Kruche, chrupiące paluchy-warkocze z ciasta francuskiego obsypane ziarnami amarantusa w formie poppi...
Haluszki słowackie z twarogiem
"Halušky" czyli słowackie haluszki, to nic innego jak słowackie kluski z surowych ziemniak...
Kaszotto z brokułem i tofu
Ekspresowa potrawa wymyślona wczoraj w ramach sprzątania lodówki :) Składniki na kaszotto z brokułe...
Cannelloni z wędzonym tofu
Przepis na cannelloni z nadzieniem z wędzonym tofu. Składniki na nadzienie do cannelloni z wę...

Komentarzy: 15

  • avatar
    kawusia35:

    hmmmm,noszę się już z zamiarem zrobienia takich gołąbków od jakiegoś czasu.Nigdy takich nie robiłam.Czy możecie napisać do czego zbliżony jest ich smak?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Krokodyl:

    Przepis świetny. Chętnie bym zjadła. :-)))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aga:

    hehe u mnie dziś też gryczano-twarogowo ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchnia monsai:

    Hm… takich gołabków nie znam, ale przyznam, że sama robię głownie tradycyjne-mięsno-ryżowe.
    Uwielbiam gołąbki :) Ostatnio zrobiłam spory zapas i choć dopiero został naruszony delikatnie, to ja już panikuje co to będzie jak się skończy ;D

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    blue_megi:

    gołąbki to coś, co tygrysy lubią najbardziej ;) chociaż takich jeszcze nie próbowałam, ale koniecznie muszę wypróbować. Wyglądają przepysznie :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    mafilka:

    Jaka szkoda, ze u mnie nikt nie lubi gołąbków bezmięsnych :( a tylko dla siebie nie chce mi się robić.
    Za to apetytu mi te gołąbki narobiły, że ho, ho… :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Mi:

    Bardzo lubię gołąbki, a szczególnie sos – koniecznie z przecierem pomidorowym, jak w tym przepisie. Z kaszą jeszcze nie próbowałam, muszą ciekawie smakować :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    zawszepolka:

    Toz to moje ulubione nadzienie do pierogow! :))))))Pycha te golabki sa ja to wiem :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ania/vespertinee:

    Bardzo mi się podobają! Uwielbiam gołąbki :))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Mi(RainDrop):

    Serdecznie dziękuję za wzięcie udziału w Tygodniu Kuchni Staropolskiej i wspólną zabawę:)
    Pozdrawiam! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Janek:

    Coś mi się wydaje,że to będzie mój hicior dla domowników! Dzięki!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    A jaki sos by mógł do nich pasować? Np. taki ze śmietana i koncentratem może, bo jutro będę wypróbowywała przepis.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    wera:

    Mąż przypadkowo kupił białą zamiast pekińskiej kapusty. Mam kaszę, mam twaróg, to zrobię takie gołąbki, bo czuję, że są pyszne. Kiedyś po latach robienia ruskich pierogów odważyłam się na zrobienie pierogów z kaszą gryczaną. Od tej pory robię i takie i takie!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Paulina:

    Dzisiaj zrobiłam, od siebie dodałam suszone grzyby. Były pyszne, smakowały nawet zdeklarowanemu wrogowi kaszy gryczanej!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    %:

    szkoda, że taka uboga wersja. można by dodać do farszu grzyby, szpinak, więcej aromatycznych przypraw…

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.