5596 Views |  Like

Gofry z ziołami

Czy ciasto ptysiowe z serem, orzechami i dużą ilością ziół jest odpowiednim ciastem na gofry? Zasmakujcie sami – gofry ziołowe :)

Gotowe gofry z ziołami

Gotowe gofry z ziołami

 

Składniki na gofry z ziołami

  • 200 g masła,
  • 200 g mąki,
  • ok. 100 ml mleka,
  • pół cebuli,
  • 1,5 pęczka szczypiorku,

  • ok. 150 g startego sera żółtego,
  • 4 jajka,
  • kilka orzechów włoskich,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • mielona słodka papryka,
  • bazylia,
  • oregano,
  • kolendra,
  • sól, pieprz.

Kostkę masła wykładamy do dużej miski lub garnka. Dodajemy sól i miksujemy robotem kuchennym aż masa maślana stanie się puszysta. Wbijamy 4 jajka. Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Wlewamy mleko. Ponownie miksujemy.

Gdy ciasto na gofry uzyska jednolitą, gładką konsystencję, dorzucamy drobno pokrojony szczypiorek. Dodajemy starty ser. Miksujemy.

Do masy na gofry dodajemy połamane orzechy włoskie i pokrojoną w małe kostki cebulę. Doprawiamy suszonymi ziołami i resztą przypraw. Mieszamy.

Ciasto wlewamy partiami do gofrownicy. Gotowe gofry z ziołami najlepiej smakują z sosem grzybowym podanym z listkami pietruszki. Pieczarek można też użyć jako dodatkowego składnika do sporządzenia kruchego ciasta ptysiowego na gofry.