Gofry na słodko, pokryte kolorowym, owocowym nadzieniem – przepis dla 3 osób.
Składniki na ciasto na gofry
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonej margaryny bądź masła,
- 1, 75 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.
Składniki na nadzienie owocowe do gofrów
- pół banana,
- 1/4 granata,
- 1 kiwi,
- 1/2 brzoskwini,
- 1,5 plasterka ananasa,
- parę winogron,
- 5 pokrojonych lub startych kostek czekolady,
- syrop truskawkowy,
- bita śmietana
- cynamon w proszku,
- cukier cynamonowy.
Składniki na ciasto dokładnie zmiksujemy, tak, by nie pozostały żadne grudki. Rozlewamy ciasto na gofrownicy i pieczemy ok. 6-8 minut.
W tym czasie kroimy owoce usuwając pestki i mieszamy je razem dodając odrobinę cukru cynamonowego lub cynamonu. Dodajemy czekoladę.
Sałatkę owocowo-czekoladową podajemy w miseczce obok gofrów. Dodając do niej sok z owoców możemy ją podać także przy innych okazjach.
Comments
2 Responses to “Gofry z owocami”