15676 Views |  Like

Gazpacho jak mizeria

Niby gazpacho, ale ogórkowe, niby to zupa, ale jakby mizeria, niby mizeria, ale doskonała z chlebem jako pasta. Taki zwariowany, a jednak prosty przepis dziś polecamy :) Przepis na chłodnik – hiszpański specjał, gazpacho, czyli zupa krem ogórkowa albo mizeria :)

Gazpacho jak mizeria

Gazpacho jak mizeria

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • pół cebuli,
  • 0,5 l jogurtu naturalnego,
  • pół cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Obrane ogórki przecinamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmujemy miąższ i z pestkami. Ogórki wraz z cebulą kroimy na niewielkie kawałki.

Do miski wlewamy wyciśnięty z cytryny sok. Łączymy go z ogórkami i poszatkowaną cebulą, jogurtem i oliwą z oliwek. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Chłodnik doprawiamy solą i pieprzem. Gazpacho ogórkowe przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty lub szczypiorkiem.