Niby gazpacho, ale ogórkowe, niby to zupa, ale jakby mizeria, niby mizeria, ale doskonała z chlebem jako pasta. Taki zwariowany, a jednak prosty przepis dziś polecamy Przepis na chłodnik – hiszpański specjał, gazpacho, czyli zupa krem ogórkowa albo mizeria
Składniki:
- 2 świeże ogórki,
- pół cebuli,
- 0,5 l jogurtu naturalnego,
- pół cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Obrane ogórki przecinamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmujemy miąższ i z pestkami. Ogórki wraz z cebulą kroimy na niewielkie kawałki.
Do miski wlewamy wyciśnięty z cytryny sok. Łączymy go z ogórkami i poszatkowaną cebulą, jogurtem i oliwą z oliwek. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Chłodnik doprawiamy solą i pieprzem. Gazpacho ogórkowe przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty lub szczypiorkiem.
Comments
8 Responses to “Gazpacho jak mizeria”