5487 Views |  Like

Gazpacho – hiszpański chłodnik

Kolejna propozycja chłodnika idealnego podczas upalnego i słonecznego lata. Hiszpańskie gazpacho jest niemożliwie proste w przygotowaniu i w dodatku przepyszne. Podobnie jak w przypadku innych prostych dań najważniejsze to używać najświeższych sezonowych składników najlepszej jakości. Proporcje poszczególnych składników można dowolnie zmieniać. Należy jedynie uważać z eksperymentowaniem z ilością octu z białego wina i soku z cytryny. Za dużo octu i soku cytrynowego może spowodować zwarzenie gazpacho. Ale ratunkiem w takiej sytuacji jest dodanie większej ilości oliwy w celu przywrócenia zupie atłasowej konsystencji.

Składniki na gazpacho – hiszpański chłodnik (3 porcje):

Gazpacho - hiszpański chłodnik

Gazpacho - hiszpański chłodnik

  • 4 dojrzałe i świeże pomidory – sparzone i obrane ze skórki,
  • obrany ogórek,
  • papryka czerwona,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • Dużo oliwy z oliwek – ok. 0,5 szklanki lub więcej,
  • 0,5 łyżki octu z białego wina,
  • 0,5 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Umieść pomidory, ogórek, paprykę i czosnek w malakserze i rozpocznij miksowanie.
  2. Podczas miksowania dodawaj powoli oliwę z oliwek, ocet z białego wina oraz sok z cytryny.
  3. Kontynuuj miksowanie aż do osiągnięcia kremowej konsystencji.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Schłodź w lodówce.
  6. Udekoruj kawałkami ogórka i papryki i podawaj ze świeżą bagietką.