Kolejna propozycja chłodnika idealnego podczas upalnego i słonecznego lata. Hiszpańskie gazpacho jest niemożliwie proste w przygotowaniu i w dodatku przepyszne. Podobnie jak w przypadku innych prostych dań najważniejsze to używać najświeższych sezonowych składników najlepszej jakości. Proporcje poszczególnych składników można dowolnie zmieniać. Należy jedynie uważać z eksperymentowaniem z ilością octu z białego wina i soku z cytryny. Za dużo octu i soku cytrynowego może spowodować zwarzenie gazpacho. Ale ratunkiem w takiej sytuacji jest dodanie większej ilości oliwy w celu przywrócenia zupie atłasowej konsystencji.
Składniki na gazpacho – hiszpański chłodnik (3 porcje):
- 4 dojrzałe i świeże pomidory – sparzone i obrane ze skórki,
- obrany ogórek,
- papryka czerwona,
- ząbek czosnku (opcjonalnie),
- Dużo oliwy z oliwek – ok. 0,5 szklanki lub więcej,
- 0,5 łyżki octu z białego wina,
- 0,5 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
- Umieść pomidory, ogórek, paprykę i czosnek w malakserze i rozpocznij miksowanie.
- Podczas miksowania dodawaj powoli oliwę z oliwek, ocet z białego wina oraz sok z cytryny.
- Kontynuuj miksowanie aż do osiągnięcia kremowej konsystencji.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Schłodź w lodówce.
- Udekoruj kawałkami ogórka i papryki i podawaj ze świeżą bagietką.
Comments
4 Responses to “Gazpacho – hiszpański chłodnik”