6389 Views |  Like

Frytki z tofu

Pomysłów na wykorzystanie tofu w daniach codziennych nie brakuje. A co gdyby – zamiast ziemniaków – użyć tofu do przygotowania frytek? My już wiemy :) Spróbujcie prostego przepisu – frytek z tofu obtoczonych w mące kukurydzianej. Przepis z książki M. Białołęckiej.

Frytki z tofu

Frytki z tofu

Składniki na frytki z tofu

  • 180 g tofu naturalnego (lub więcej, w zależności od tego, na jak dużej porcji nam zależy),
  • mąka kukurydziana (kilka łyżek),
  • zioła prowansalskie,
  • olej lub oliwa z oliwek.

Tofu odsączamy i kroimy na cienkie, niedługie kawałki o kształcie frytek. Wszystkie obtaczamy w mące kukurydzianej i ziołach prowansalskich, przesypanych wcześniej na jeden talerz. Smażymy kilka minut w głębokim oleju. Usmażone frytki przed podaniem odsączamy na ręczniku papierowym.

Frytki z tofu smakują najlepiej z keczupem lub sosem czosnkowym.

Tags

#tofu