Pomysłów na wykorzystanie tofu w daniach codziennych nie brakuje. A co gdyby – zamiast ziemniaków – użyć tofu do przygotowania frytek? My już wiemy Spróbujcie prostego przepisu – frytek z tofu obtoczonych w mące kukurydzianej. Przepis z książki M. Białołęckiej.
Składniki na frytki z tofu
- 180 g tofu naturalnego (lub więcej, w zależności od tego, na jak dużej porcji nam zależy),
- mąka kukurydziana (kilka łyżek),
- zioła prowansalskie,
- olej lub oliwa z oliwek.
Tofu odsączamy i kroimy na cienkie, niedługie kawałki o kształcie frytek. Wszystkie obtaczamy w mące kukurydzianej i ziołach prowansalskich, przesypanych wcześniej na jeden talerz. Smażymy kilka minut w głębokim oleju. Usmażone frytki przed podaniem odsączamy na ręczniku papierowym.
Frytki z tofu smakują najlepiej z keczupem lub sosem czosnkowym.
Comments
5 Responses to “Frytki z tofu”