Testujemy ceramiczne patelnie GreenPan. Wkrótce nowe patelnie staną się również nagrodami w naszym konkursie, ale tymczasem przepis kolorową i dobrą, choć na nieco czasochłonną, frittatę.
Składniki na frittatę:
- 2 średnie różowe ziemniaki (pataty),
- 7 jajek,
- 2 kolorowe papryki,
- cukinia,
- 2 niewielkie pomidory,
- pietruszka,
- szczypiorek,
- ser żółty,
- sól, pieprz,
- ulubione przyprawy.
Pataty – czerwone, słodkie ziemniaki przypominające smakiem i kolorem marchewkę – obieramy i gotujemy aż staną się półmiękkie. Warzywa kroimy w kostkę. Jajka rozbijamy do miski i delikatnie mieszamy (ważne jest żeby jajek nie roztrzepać jak do jajecznicy).
Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę. Łączymy je z pozostałymi warzywami, a kolejno z jajkami. Przyprawiamy. Całość delikatnie przenosimy na patelnię i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na ogniu aż wierzch stężeje. Następnie, zdejmujemy pokrywkę i za pomocą talerza przykrywającego patelnie jak pokrywka, przenosimy odwróconą frittatę na talerz, a kolejno ponownie na patelnię . Wyłączamy ogień. Posypujemy frittatę startym serem i zakrywamy patelnię przykrywką. Gdy ser się stopi, przenosimy frittatę na talerz. Przed podaniem posypujemy frittatę szczypiorkiem i pietruszką.
Comments
3 Responses to “Frittata”