Boczniaki są często stosowane jako zamienniki w diecie bezmięsnej. Poniżej przepis na pikantną zupę „flaczki” z aromatycznymi grzybami.
Składniki na flaczki z boczniaków
- pół kilograma boczniaków,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki masła lub oleju,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- czosnek,
- ewentualnie „przyprawa do flaków” (wegetariańska).
Przygotowanie flaczków z boczniaków
Boczniaki kroimy w paski, cebulę w kostkę, marchewkę trzemy na tarce. Składniki wrzucamy na patelnię z dodatkiem masła lub oleju i smażymy przez kilka minut. Usmażone produkty wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Zupę z boczniaków gotujemy z dodatkiem przypraw i z koncentratem pomidorowym.
Comments
6 Responses to “Flaczki z boczniaków”