Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Dania wigilijne, Zupy chłodniki

Flaczki z boczniaków


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 5
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (12 głosów)
Loading ... Loading ...

Boczniaki są często stosowane jako zamienniki w diecie bezmięsnej. Poniżej przepis na pikantną zupę „flaczki” z aromatycznymi grzybami.

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Składniki na flaczki z boczniaków

  • pół kilograma boczniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • czosnek,
  • ewentualnie „przyprawa do flaków” (wegetariańska).

Przygotowanie flaczków z boczniaków

Boczniaki kroimy w paski, cebulę w kostkę, marchewkę trzemy na tarce. Składniki wrzucamy na patelnię z dodatkiem masła lub oleju i smażymy przez kilka minut. Usmażone produkty wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Zupę z boczniaków gotujemy z dodatkiem przypraw i z koncentratem pomidorowym.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Pakora - pieczarki w cieście
Pakora to typowo hinduska potrawa. Tradycyjnie oznacza owoce smażone w cieście z mąki z ciecierzycy ...
Pasta z marchewki i oliwek do crostini lub tortilli
Crostini, małe włoskie grzanki, przepysznie smakują z różnego rodzaju pastami. Zwykle pokrojone bagi...
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Wegetariańska, ale i właściwie wegańska wersja fasolki po bretońsku to nic innego jak pyszne danie s...
Kolorowe kotleciki sojowo-marchewkowe
Przepis na chrupiące, kolorowe i aromatyczne kotlety wegetariańskie z marchewką. Składniki na weget...
Cannelloni z wędzonym tofu
Przepis na cannelloni z nadzieniem z wędzonym tofu. Składniki na nadzienie do cannelloni z wę...
Pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i grzybami
Przepis na pierogi z grzybami. Składniki na pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i suszonymi grz...

Komentarzy: 5

  • avatar
    JY:

    zrobiłam i nawet mojemu mięsożernemu mężowi smakowały, stwierdził,że smak jak prawdziwe flaki :) zamiast koncentratu razem z cebulką zesmażyłam pomidory, pycha.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ewa:

    flaczki są cudowne!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Joanna:

    Przepyszne! Wlasnie zrobilam. Smakuja jak normalne flaki. W ogole super strona. Dziekuje i pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    bea:

    Smaczne bardzo.Dzis drugi raz :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    zalałem żurkiem zamiast zasmażki rakieta

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.