5966 Views |  Like

Faworki

Faworki (chrust) to idealna przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko :) A do tego – prosta i szybka w przygotowaniu. Wypróbujcie.

Faworki gotowy chrust

Faworki

Składniki na faworki:

  • 300  g mąki,
  • 5 łyżek śmietany,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka octu (lub spirytusu),
  • cukier puder,
  • sól,
  • ew. płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

Mąkę łączymy ze śmietaną i żółtkami. Dodajemy ocet, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Z wymieszanych składników wyrabiamy gładkie jednolite ciasto. Dzielimy je na ok. 4-5 kawałków. Pierwszą z wydzielonych części rozwałkowujemy jak najcieńsze ciasto o kształcie kwadratu.  Ciasto dzielimy nożem na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na paski o szerokości 3 cm.

Każdy pasek przekrajamy w środku wzdłuż na ok. 5 cm i przekładamy koniec paska przez wycięcie. Czynność powtarzamy przy każdym kolejnej kolejnej części ciasta.

Smażymy z obu stron w głębokim oleju. Gorące faworki posypujemy je cukrem pudrem.