Faworki (chrust) to idealna przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko A do tego – prosta i szybka w przygotowaniu. Wypróbujcie.
Składniki na faworki:
- 300 g mąki,
- 5 łyżek śmietany,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka octu (lub spirytusu),
- cukier puder,
- sól,
- ew. płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Mąkę łączymy ze śmietaną i żółtkami. Dodajemy ocet, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Z wymieszanych składników wyrabiamy gładkie jednolite ciasto. Dzielimy je na ok. 4-5 kawałków. Pierwszą z wydzielonych części rozwałkowujemy jak najcieńsze ciasto o kształcie kwadratu. Ciasto dzielimy nożem na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na paski o szerokości 3 cm.
Każdy pasek przekrajamy w środku wzdłuż na ok. 5 cm i przekładamy koniec paska przez wycięcie. Czynność powtarzamy przy każdym kolejnej kolejnej części ciasta.
Smażymy z obu stron w głębokim oleju. Gorące faworki posypujemy je cukrem pudrem.
Comments
1 Responses to “Faworki”