Faszerowane pieczarki – idealne na spotkanie w gronie znajomych.
Składniki na faszerowane pieczarki:
- 6 bardzo dużych pieczarek,
- 6 gniazdek szpinaku mrożonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz,
- żółty ser,
- łyżka masła.
Pieczarki obieramy i odkrajamy trzonki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywką, aby szybciej się rozmroził, co jakiś czas mieszamy. Gdy szpinak jest już gotowy, dodajemy rozmiażdżony przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz śmietanę – całość trzymamy na patelni przez dwie minuty ciągle mieszając.
Kapelusze pieczarek solimy i układamy na nich przygotowany szpinak (tak aby powstała górka). Szpinak posypujemy startym na małych oczkach serem. Gotowe pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 15 minut (pieczarki muszą zmniejszyć swoją objętość i puścić soki).
Tak przygotowane pieczarki możemy podać jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
Smacznego!
Comments
2 Responses to “Faszerowane pieczarki”