9922 Views |  Like

Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki – idealne na spotkanie w gronie znajomych.

Składniki na faszerowane pieczarki:

  • 6 bardzo dużych pieczarek,
  • 6 gniazdek szpinaku mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,
  • żółty ser,
  • łyżka masła.

Pieczarki obieramy i odkrajamy trzonki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywką, aby szybciej się rozmroził, co jakiś czas mieszamy. Gdy szpinak jest już gotowy, dodajemy rozmiażdżony przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz śmietanę – całość trzymamy na patelni przez dwie minuty ciągle mieszając.

Kapelusze pieczarek solimy i układamy na nich przygotowany szpinak (tak aby powstała górka). Szpinak posypujemy startym na małych oczkach serem. Gotowe pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 15 minut (pieczarki muszą zmniejszyć swoją objętość i puścić soki).

Tak przygotowane pieczarki możemy podać jako przystawkę lub dodatek do obiadu.

Smacznego!