Doskonała zupa na gorące dni, prosto z nagrzanej słońcem Grecji. Fasolada (występująca też pod nazwami fassolada i fasolatha) jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych pod różnymi szerokościami geograficznymi dań z kuchni greckiej. Znana jest od od początków cywilizacji europejskiej, dlatego czasami jest nazywana „narodowym daniem starożytnych Greków”.
Składniki na fasoladę:
- 500 g suszonej białej fasoli,
- 3 marchewki,
- cebula,
- puszka pomidorów,
- 3 łodyżki selera naciowego,
- pietruszka (wraz z natką),
- 3 łyżki oliwy,
- 2 liście laurowe,
- 3 łyżeczki świeżego tymianku,
- sól, pieprz – do smaku.
Fasolę trzeba uprzednio namoczyć, najlepiej zostawić na noc w dużej misce z wodą. Następnego dnia odlewamy wodę i zalewamy na nowo, a następnie bardzo krótko (ok. 5 minut) gotujemy wraz z listkami laurowymi. Odstawiamy, bez odcedzania, na ok. godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy wywar warzywny. Gotujemy pokrojoną w talarki marchewkę, posiekany tymianek, korzeń pietruszki i pokrojone w spore kawałki łodyżki selera naciowego. Do wywaru dodajemy 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek (Grecy tradycyjnie nalewają jej o wiele więcej – nawet do połowy szklanki, zatem jeśli nie boimy się odważnego eksperymentu, możemy nieco przesadzić z jej ilością), puszkę pomidorów oraz fasolę. Całość gotujemy przez kolejne pół godziny, aż fasola będzie wystarczająco miękka, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy drobno posiekaną cebulę, zeszkloną na patelni wraz z odrobiną pietruszki.
Fasoladę podajemy z pokrojonymi czarnymi oliwkami i zieloną pietruszką.
Zdj.: wygodnadieta.pl