Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Przekąski dodatki

Falafel


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 20
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (10 głosów)
Loading...Loading...

Falafel, jedno z najbardziej znanych orientalnych potraw wegetariańskich, zawrotną karierę zrobiło dzięki barom szybkiej obsługi nastawionym na kuchnię jarską. Danie, przyrządzane na głębokim oleju, pochodzi z Egiptu, a w krajach, gdzie króluje kuchnia arabska, znane są co najmniej dwie jego wersje: z ciecierzycy lub z bobu. Obie wyśmienite i proste. Na początek – chrupiący na zewnątrz, a miękki i delikatny w środku falafel z cieciorki, zwanej także grochem włoskim.

Falafel

Falafel

Składniki na falafela:

  • 500 g ciecierzycy (może być z puszki),
  • 6 kromek razowego chleba pełnoziarnistego,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • sproszkowana kolendra,
  • sypkie chili,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Odsączoną ciecierzycę, poszatkowaną cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pokrojone w kostkę 2 kromki chleba mieszamy. Porcjami nakładamy połączone składniki do blendera z kielichem i miksujemy na gładką i jednolitą masę.

Ze zmiksowanej pasty formujemy niewielkie kuleczki. Obtaczamy je w jajku, a następnie w okruchach chleba z pozostałych kromek. Falafel wrzucamy do rozgrzanego do ok 180° C, głębokiego oleju (temperatura będzie odpowiednia, jeśli kawałek wrzuconego chleba szybko się zarumieni).

Falafele smażymy od 3-7 minut, w zależności od tego, jak szybko się zarumienią. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Falafele podajemy ciepłe.

Do dania można także użyć takich przypraw jak kurkuma, czy kminek, a chili mielone zastąpić małą papryką pepperoni.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zupa cebulowa
Tym razem przepis na zupę cebulową. Cebula jest cennym źródłem witamin A, B i C. Wspomaga organizm i...
Tzatziki - sos czosnkowy
Tzatziki to zazwyczaj pikantny mocno czosnkowy sos. Obowiązkowym składnikiem sosu tzatziki jest tak...
Jagodzianki
Za przepis na jagodzianki dziękuję Lisce. Ja jednak wprowadziłam do niego pewne małe modyfikacje;) ...
Szparagi z grilla z dipem paprykowym
Warzywa z grilla są nie tylko niezwykle smaczną i chrupiącą (szczególnie główki!) przekąską, ale prz...
Babeczki z kakao i białą czekoladą
Łaciate, marmurkowe babeczki z białej czekolady i ciemnej masy kakao nadają się na wszelkie okazje: ...
Ciasto francuskie ze szpinakiem i cebulą
Ciasta francuskie z farszem mają to do siebie, że bardzo łatwo i szybko jest je przygotować komponuj...

Komentarzy: 20

  • avatar
    aga-aa:

    co blog to inny przepis na falafel ;) ale to dobrze, będe poszukiwać swojego „the best of” ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Casiapaw:

    Falafelki sa przepyszne! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    olalala:

    Hmm, nie jadłam ich jeszcze :)… Ale brzmią i wyglądają pysznie, musiałabym spróbować :).

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Agata:

    U mnie wczoraj były na obiad! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Alicja:

    Znam tę nazwę właśnie z takiego baru szybkiej obsługi. Nie jadłam jednak nigdy, ale widzę, że dużo straciłam. Przepis wyśmienity! Pozdrawiam!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    PB:

    Falafelki sa przepyszne! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Andrzej:

    Dziś zrobiłem z grochu. Pycha

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    scholcia:

    pychotka

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Katarzyna:

    Nie dość, że pyszne, to jeszcze nie rozwaliły mi się przy smażeniu :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zezoo:

    Falafel to chyba najpyszniejsze danie jakie jadlam…polecam goraco…mysle, ze nie zawioda sie fani wegetarianskiego jedzenia mimo specyficznych przypraw ( pamietajcie, ze bez tych przypraw potrawa nie ma charakteru). Warto podawac do Falafel sosy nieco ostrzejsze w smaku niz sos tahini…Pozdrawiam wszystkich!!!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anita:

    Falafel jest przepyszny nie tylko dla wegetarian. Jest mnóstwo różnych przepisów na różnych stronach. Każdy ma swoją małą tajemnice smaku. Teraz próbuje każde. Jednak najlepszy falafel jest na portobello road w londynie. Polecam :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Asia:

    polecam falafle z bobu, tez są genialne :)
    a najlepsze jakie jadłam to te w krakowie na floriańskiej :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Podsumowując i Dziękując :) | eksperymentalnie.com:

    [...] Zwegowani z Zwegowani.pl Falafel [...]

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Katia:

    W tym przepisie dobre jest to, że zamiast bułki tartej jest chleb razowy, najlepiej wziąć taki na zakwasie, częściowo z siekanego zboża – ładnie się starzeje;) tzn.czerstwieje. To do środka. A obtaczać można również w otrębach (pszennych, żytnich czy grubych owsianych). Ja staram się robić falafel bez jajka (dla siebie – dla gości robię z jajkiem). Ciecierzycę uwielbiam. Wersji z bobem jeszcze nie jadłam. Szukam dobrego przepisu :) Pozdrawiam!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Ukryte ze względu na niski Ocena komentarza. Kliknij tutaj aby zobaczyć.

    Najgorzej oceniony komentarz. Oceń: Dobre 0 Słabe 3

  • avatar
    Kociak:

    Komentarz powyżej.. Żałosne
    Ktoś tu chyba musi trochę poczytać na temat wegetarianizmu i jego rodzajów…
    Strona jest świetna pod względem przepisów, wyglądu i wygody przeglądania

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 1

  • avatar
    Artur:

    W przepisie jest błąd nie kminek a kumin(kmin rzymski).
    To częsty błąd przy tłumaczeniu z angielskiego.

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Piotrek:

    Moje falafelki wychodza dobre ,ale twarde czego dodac zeby wychodzily
    miekkie i „puszyste ” prosze o pomoc !

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    pickup:

    a mi nie wychodzi :(
    na miescie zawsze sa pyszne, a jak probuje robic sama to nic z tego.
    wchlania niesamowita ilosc oleju i wychodzi papka…
    poza tym miksowanie skladnikow to istna udreka, obkleja mi sie caly blender.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    t.:

    Auć, toż falafel z bułką, jajkiem i z ugotowanej cieciorki to o barbarzyństwo zakrawa! Zmiksowana drobno cieciorka z przyprawami, cebulą, etc sama świetnie się lepi (nic się nie rozpada w czasie smażenia, tylko nie można odciskać wody z masy)no i nie ma zbędnych węglowodanów! z gotowanej cieciorki to hummus polecam! z chlebkiem pita na dodatek i warzywkami super chruper obiadek!

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.