Falafel, jedno z najbardziej znanych orientalnych potraw wegetariańskich, zawrotną karierę zrobiło dzięki barom szybkiej obsługi nastawionym na kuchnię jarską. Danie, przyrządzane na głębokim oleju, pochodzi z Egiptu, a w krajach, gdzie króluje kuchnia arabska, znane są co najmniej dwie jego wersje: z ciecierzycy lub z bobu. Obie wyśmienite i proste. Na początek – chrupiący na zewnątrz, a miękki i delikatny w środku falafel z cieciorki, zwanej także grochem włoskim.
Składniki na falafela:
- 500 g ciecierzycy (może być z puszki),
- 6 kromek razowego chleba pełnoziarnistego,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- jajko,
- sproszkowana kolendra,
- sypkie chili,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Odsączoną ciecierzycę, poszatkowaną cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pokrojone w kostkę 2 kromki chleba mieszamy. Porcjami nakładamy połączone składniki do blendera z kielichem i miksujemy na gładką i jednolitą masę.
Ze zmiksowanej pasty formujemy niewielkie kuleczki. Obtaczamy je w jajku, a następnie w okruchach chleba z pozostałych kromek. Falafel wrzucamy do rozgrzanego do ok 180° C, głębokiego oleju (temperatura będzie odpowiednia, jeśli kawałek wrzuconego chleba szybko się zarumieni).
Falafele smażymy od 3-7 minut, w zależności od tego, jak szybko się zarumienią. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Falafele podajemy ciepłe.
Do dania można także użyć takich przypraw jak kurkuma, czy kminek, a chili mielone zastąpić małą papryką pepperoni.
Comments
21 Responses to “Falafel”