20082 Views |  Like

Falafel w tortilli

Falafel, danie z kuchni arabskiej, można podawać na kilka sposobów. Równie smacznie smakuje schowane w tortilli i podane ze skomponowaną samodzielnie surówką. W naszym wydaniu dużo delikatniejszy od kofty, zatem należy smażyć go krócej.

Falafel w tortilli

Falafel w tortilli

Składniki na falafela w tortilli:

  • 4 placki tortilli,
  • 2 szklanki ciecierzycy (moczonej przez noc lub z puszki, jeśli z puszki – warto dodać trochę mąki, by nie rozpadły się podczas smażenia, jeśli wybieramy moczoną, warto dodać trochę wody),
  • duża cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sypkie chili,
  • kumin (kmin rzymski),
  • papryka ostra,
  • natka pietruszki,
  • garam masala,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Składniki na surówkę do falafela:

  • czerwona kapusta,
  • sałata lodowa,
  • kiełki (np. rzodkiewki, brokuła, lucerny),
  • pomidor.

Ciecierzycę, pokrojoną cebulę i czosnek wrzucamy do miski. Przyprawiamy i mieszamy. Składniki dokładnie miksujemy (np. ręcznym malakserem)  do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy niewielkie kuleczki.

Każdą z nich ostrożnie wkładamy do rozgrzanego, głębokiego oleju. Obracamy delikatnie i smażymy krótką chwilę do zarumienienia (ale niezbyt długo, aby się nie rozpadły). Przygotowane falafele odstawiamy do ostudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy surówkę z wybranych składników i w wybranych proporcjach. Podgrzewamy tortille. Falafele i surówkę wkładamy do tortilli. Zawijamy i podajemy :)