Falafel, danie z kuchni arabskiej, można podawać na kilka sposobów. Równie smacznie smakuje schowane w tortilli i podane ze skomponowaną samodzielnie surówką. W naszym wydaniu dużo delikatniejszy od kofty, zatem należy smażyć go krócej.
Składniki na falafela w tortilli:
- 4 placki tortilli,
- 2 szklanki ciecierzycy (moczonej przez noc lub z puszki, jeśli z puszki – warto dodać trochę mąki, by nie rozpadły się podczas smażenia, jeśli wybieramy moczoną, warto dodać trochę wody),
- duża cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sypkie chili,
- kumin (kmin rzymski),
- papryka ostra,
- natka pietruszki,
- garam masala,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Składniki na surówkę do falafela:
- czerwona kapusta,
- sałata lodowa,
- kiełki (np. rzodkiewki, brokuła, lucerny),
- pomidor.
Ciecierzycę, pokrojoną cebulę i czosnek wrzucamy do miski. Przyprawiamy i mieszamy. Składniki dokładnie miksujemy (np. ręcznym malakserem) do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy niewielkie kuleczki.
Każdą z nich ostrożnie wkładamy do rozgrzanego, głębokiego oleju. Obracamy delikatnie i smażymy krótką chwilę do zarumienienia (ale niezbyt długo, aby się nie rozpadły). Przygotowane falafele odstawiamy do ostudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę z wybranych składników i w wybranych proporcjach. Podgrzewamy tortille. Falafele i surówkę wkładamy do tortilli. Zawijamy i podajemy
Comments
1 Responses to “Falafel w tortilli”