Meksykańskie zapiekane naleśniki z gotowych tortilli to przysmak, którym można się najeść do syta Ich zaletą jest także bogata paleta warzyw ukrytych w samym środku tortilli i zapiekanych z serowym kożuszkiem oblanym sosem pomidorowym. Warto skusić się na domowe wegetariańskie enchiladas.
Składniki potrzebne do zrobienia enchiladas:
- 4 tortille (1 opakowanie, 280 g, 25 cm średnicy),
- 0,75 szklanki żółtego sera,
- 75 g szpinaku (świeży lub mrożony),
- pół dużej cukinii,
- 2 małe marchewki,
- czerwona papryka,
- garść czerwonej fasoli z puszki,
- 0,25 puszki kukurydzy,
- 2 ząbki czosnku,
- papryczka chili (opcjonalnie),
- sól, pieprz.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:
- 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki,
- 1,25 szklanki wywaru z warzyw,
- 2 małe cebule lub szalotki,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka cukru,
- mielone chilli.
Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Comments
24 Responses to “Enchilada wegetariańska z warzywami”