17773 Views |  1

Enchilada wegetariańska z warzywami

Meksykańskie zapiekane naleśniki z gotowych tortilli to przysmak, którym można się najeść do syta :) Ich zaletą jest także bogata paleta warzyw ukrytych w samym środku tortilli i zapiekanych z serowym kożuszkiem oblanym sosem pomidorowym. Warto skusić się na domowe wegetariańskie enchiladas.

Enchilada wegetariańska z warzywami

Enchilada wegetariańska z warzywami

Składniki potrzebne do zrobienia enchiladas:

  • 4 tortille (1 opakowanie, 280 g, 25 cm średnicy),
  • 0,75 szklanki żółtego sera,
  • 75 g szpinaku (świeży lub mrożony),
  • pół dużej cukinii,
  • 2 małe marchewki,
  • czerwona papryka,
  • garść czerwonej fasoli z puszki,
  • 0,25 puszki kukurydzy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryczka chili (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:

  • 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki,
  • 1,25 szklanki wywaru z warzyw,
  • 2 małe cebule lub szalotki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka cukru,
  • mielone chilli.

Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.

Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.

Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.