Jest niewyobrażalnie gorąco i właśnie w takich chwilach jak ta nachodzi mnie ochota na mocno schłodzony słodki krem z tapioki. Tutaj w wersji egzotycznie (kokos) nieegzotycznej (powidła śliwkowe z domowej spiżarni). Sposób przyrządzenia tapioki podpowiedział dawno temu Pascal Brodnicki, a powidła śliwkowe to moja własna inwencja twórcza.
Składniki na krem z tapioki:
- 200 ml wody,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 50-70 g drobnych perełek tapioki,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 80 g cukru,
- cztery łyżki powideł śliwkowych lub jakichkolwiek innych.
Przygotowanie
- Zagotuj mleko kokosowe z wodą.
- Dodaj tapiokę i gotuj około 10-15 minut aż perełki zrobią się miękkie.
- Dodaj cukier i wiórki kokosowe.
- Jeszcze gorące przelej do naczyń, w których będziesz podawać i wstaw do lodówki.
- Przed podaniem udekoruj powidłami śliwkowymi.
Comments
2 Responses to “Egzotycznie nieegzotyczny krem z tapioki”