19152 Views |  Like

Egzotycznie nieegzotyczny krem z tapioki

Jest niewyobrażalnie gorąco i właśnie w takich chwilach jak ta nachodzi mnie ochota na mocno schłodzony słodki krem z tapioki. Tutaj w wersji egzotycznie (kokos) nieegzotycznej (powidła śliwkowe z domowej spiżarni). Sposób przyrządzenia tapioki podpowiedział dawno temu Pascal Brodnicki, a powidła śliwkowe to moja własna inwencja twórcza.

Egzotyczny krem z tapioki

Egzotyczny krem z tapioki

Składniki na krem z tapioki:

  • 200 ml wody,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 50-70 g drobnych perełek tapioki,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 80 g cukru,
  • cztery łyżki powideł śliwkowych lub jakichkolwiek innych.

Przygotowanie

  1. Zagotuj mleko kokosowe z wodą.
  2. Dodaj tapiokę i gotuj około 10-15 minut aż perełki zrobią się miękkie.
  3. Dodaj cukier i wiórki kokosowe.
  4. Jeszcze gorące przelej do naczyń, w których będziesz podawać i wstaw do lodówki.
  5. Przed podaniem udekoruj powidłami śliwkowymi.