Coś na słodko – przepis na muffinki.
Składniki na babeczki z dyni:
- 400 g dyni,
- 400 g brązowego cukru,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g mąki,
- szczypta soli,
- 175 g oliwy,
- 4 jajka,
- 1 łyżka cynamonu.
Składniki na sos pomarańczowy:
- pomarańcza,
- cytryna,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 2 łyżki cukru pudru.
Dynię wydrążamy, obieramy, kroimy na małe kawałki i miksujemy ją z jajkami oraz mąką. Dodajemy brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól, oliwę i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do foremek na muffiny na 3/4 ich wysokości. Babeczki pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
Przygotowujemy sos. Do kubka wlewamy śmietanę, ścieramy skórkę cytryny i pomarańczy, dodajemy odrobinę soku z cytryny, cukier wanilinowy i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy.
Babeczki po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Muffinki przed podaniem polewamy odrobiną sosu i ścieramy na nie skórkę pomarańczy.
Smacznego!
Comments
5 Responses to “Dyniowe babeczki z sosem pomarańczowym”