16176 Views |  Like

Sezamie otwórz się…na warzywa

Duszone warzywa są najczęściej nudne, zwykłe i bez polotu. Ale zamknięte z sezamowym skarbcu wypełnionym aromatycznym olejem i ziarnami sezamu przemieniają się natychmiast w skarby. Łagodny, lekko orzechowy smak delikatnie pieści kubki smakowe, a przepiękny aromat oleju wypełnia całą kuchnię orientalnym zapachem luksusu. Trzeba tylko znać magiczne zaklęcie 😉

Duszone warzywa

Duszone warzywa

Składniki na duszone warzywa (2 porcje):

  • 200g ugotowanej ciecierzycy,
  • 200 g fasolki zielonej,
  • 10 różyczek kalafiora,
  • cebula,
  • olej sezamowy,
  • olej ryżowy,
  • ziarna sezamu,
  • opcjonalnie do wyboru inne warzywa (np. papryka, brokuły, cukinia, por, marchewka itd.)
  • sos sojowy.

Przygotowanie:

  1. Podsmaż cebulkę na oleju ryżowym.
  2. Dodaj warzywa i podsmaż przez chwilę.
  3. Dodaj sos sojowy i odrobinę wody, przykryj garnek lub patelnię pokrywką. Warzywa gotuj przez 2-3 minuty.
  4. Odstaw warzywa na 5 minut.
  5. Sprawdź, czy warzywa są już ugotowane (ja lubię je jeść al dente), dodaj ciecierzycę i duś jeszcze przez chwilę. Doprowadź do całkowitego odparowania płynów.
  6. Duszone warzywa podawaj polane olejem sezamowym i posypane ziarnami sezamu.