Duszone warzywa są najczęściej nudne, zwykłe i bez polotu. Ale zamknięte z sezamowym skarbcu wypełnionym aromatycznym olejem i ziarnami sezamu przemieniają się natychmiast w skarby. Łagodny, lekko orzechowy smak delikatnie pieści kubki smakowe, a przepiękny aromat oleju wypełnia całą kuchnię orientalnym zapachem luksusu. Trzeba tylko znać magiczne zaklęcie 😉
Składniki na duszone warzywa (2 porcje):
- 200g ugotowanej ciecierzycy,
- 200 g fasolki zielonej,
- 10 różyczek kalafiora,
- cebula,
- olej sezamowy,
- olej ryżowy,
- ziarna sezamu,
- opcjonalnie do wyboru inne warzywa (np. papryka, brokuły, cukinia, por, marchewka itd.)
- sos sojowy.
Przygotowanie:
- Podsmaż cebulkę na oleju ryżowym.
- Dodaj warzywa i podsmaż przez chwilę.
- Dodaj sos sojowy i odrobinę wody, przykryj garnek lub patelnię pokrywką. Warzywa gotuj przez 2-3 minuty.
- Odstaw warzywa na 5 minut.
- Sprawdź, czy warzywa są już ugotowane (ja lubię je jeść al dente), dodaj ciecierzycę i duś jeszcze przez chwilę. Doprowadź do całkowitego odparowania płynów.
- Duszone warzywa podawaj polane olejem sezamowym i posypane ziarnami sezamu.
Comments
2 Responses to “Sezamie otwórz się…na warzywa”