Skoro sezon pomidorowy jest w rozkwicie, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z sezonowych warzyw i owoców, bo właśnie wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Pewnie wielu z Was ma w swoim przydomowym ogrodzie lub nawet na balkonie własne pomidory, więc proponuje zróbcie swój ketchup, jest naprawdę wyśmienity. Moje dzieciaki bardzo lubią domowy ketchup z “frytkami “ z piekarnika, oczywiście własnej roboty. Serdecznie polecam.
Składniki na ketchup domowej roboty:
- 5-6 dużych pomidorów z ogrodu,
- 2-3 ostre papryki (małe),
- 1/2 łyżeczki soli.
Pomidor obrać ze skorki, posiekać, dodać pokrojona paprykę i dusić około 1 godz. na małym ogniu. Na koniec zmiksować i dodać sól. Jeśli chcecie, można przecedzić ketchup przez sitko, aby pozbyć się pestek. U mnie keczup z frytkami z piekarnika (pokroić ziemniaki na cząstki, polać odrobiną oliwy i posypać solą, piec około 1 godz. w temp. 205°C).
Comments
2 Responses to “Domowy ketchup”