Z tego przepisu możemy bardzo łatwo wyczarować dwa smakołyki: shake (szejk) i deser. Oba są wyjątkowo smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy mieć królową jesiennego stołu – dynię. Reszta to już kwestia naszej kulinarnej fantazji. Warto skorzystać z kolejnego deserku z dyni.
- 1 szklanka upieczonej dyni,
- ok. 1 szklanki mleka kokosowego (możemy użyć migdałowe lub z nerkowców),
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki syropu klonowego lub daktylowego (można użyć też miodu lub banana),
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki karobu – dodajemy kiedy chcemy uzyskać „czekoladowy” deser lub szejk,
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. W zależności od konsystencji, którą chcemy uzyskać, dodajemy mleko kokosowe lub kilka rodzajów mleka roślinnego zmieszanych razem. Jeżeli dodamy więcej mleka roślinnego, zrobimy napój, czyli szejk, gdy mniej – wyjdzie kremowy deserek z dyni, coś w rodzaju budyniu. Deser możemy posypać orzechami, jagodami goji, daktylami, rodzynkami, prażonymi pestkami z dyni lub słonecznika.
Fot. M. Bojko
Comments
1 Responses to “Deser albo shake z dyni”