16378 Views |  Like

Czekoladowy budyń z nasion chia (bez mleka)

Czekoladowy budyń z nasion chia (bez mleka)

Czekoladowy budyń z nasion chia (bez mleka)

Przepis na ten budyń otrzymałam od mojej koleżanki Agnieszki F., która od wielu lat jest promotorką zdrowego odżywiania.

 Składniki na budyń z nasion chia:

  • 1 szklanka mleka migdałowego (można też użyć mleka kokosowego, sojowego lub konopnego (hemp),
  • 3-4 łyżki nasion chia,
  • miód lub syrop z agawy,
  • karob (substytut kakao).

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok. 20 min. Budyń jest gotowy do spożycia w tej postaci, można go też zmiksować w blenderze. Miksowanie  nasion chia nie  jest konieczne, bo w czasie moczenia stają się miękkie tworząc galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.

Jeśli chcemy podać większą porcję budyniu, wówczas na 3 szklanki mleka używamy ok. 3/4 do 1 szklanki nasion chia. Budyń możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.