Przepis na ten budyń otrzymałam od mojej koleżanki Agnieszki F., która od wielu lat jest promotorką zdrowego odżywiania.
Składniki na budyń z nasion chia:
- 1 szklanka mleka migdałowego (można też użyć mleka kokosowego, sojowego lub konopnego (hemp),
- 3-4 łyżki nasion chia,
- miód lub syrop z agawy,
- karob (substytut kakao).
Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok. 20 min. Budyń jest gotowy do spożycia w tej postaci, można go też zmiksować w blenderze. Miksowanie nasion chia nie jest konieczne, bo w czasie moczenia stają się miękkie tworząc galaretkę, przez co jesteśmy w stanie wykorzystać wszystkie składniki odżywcze w nich zawarte.
Jeśli chcemy podać większą porcję budyniu, wówczas na 3 szklanki mleka używamy ok. 3/4 do 1 szklanki nasion chia. Budyń możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni w zamkniętym pojemniku.
Comments
1 Responses to “Czekoladowy budyń z nasion chia (bez mleka)”