To szybkie i nieskomplikowane danie, podobnie jak smażony ryż z soczewicą zieloną – khitcherie, czy zupa z czerwonej soczewicy, potrafi zawrócić w głowie. Tym razem polecamy danie z czerwonej soczewicy, papryki chili i cebuli – curry.
Składniki na curry z soczewicy
- 250 g czerwonej soczewicy,
- cebula (lub parę dymek),
- czerwona papryka,
- 3 małe papryki chili (papryczki pepperoni),
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- garam masala (opcjonalnie),
- kurkuma,
- kolendra,
- kminek,
- tymianek,
- sól, pieprz.
Soczewicę płuczemy parę razy i zalewamy 0,5 l wody. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 5-8 minut, uważając, by nie stała się zbyt miękka. Czosnek siekamy, cebulę kroimy na talarki, a chili i paprykę na cienkie krążki.
W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przez chwilę cebulę, chili, paprykę i czosnek stale mieszając. Curry doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze chwilę.
Do curry dodajemy soczewicę razem z wodą, w której się gotowała. Całość podgrzewamy mieszając i przyprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Curry z soczewicy podajemy na ciepło.
Zobacz inne potrawy z soczewicy.
Comments
12 Responses to “Curry z soczewicy”