29802 Views |  1

Curry z soczewicy

To szybkie i nieskomplikowane danie, podobnie jak smażony ryż z soczewicą zieloną – khitcherie, czy zupa z czerwonej soczewicy, potrafi zawrócić w głowie. Tym razem polecamy danie z czerwonej soczewicy, papryki chili i cebuli – curry.

Curry z soczewicy

Curry z soczewicy

Składniki na curry z soczewicy

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • cebula (lub parę dymek),
  • czerwona papryka,
  • 3 małe papryki chili (papryczki pepperoni),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • garam masala (opcjonalnie),
  • kurkuma,
  • kolendra,
  • kminek,
  • tymianek,
  • sól, pieprz.

Soczewicę płuczemy parę razy i zalewamy 0,5 l wody. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 5-8 minut, uważając, by nie stała się zbyt miękka. Czosnek siekamy, cebulę kroimy na talarki, a chili i paprykę na cienkie krążki.

W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przez chwilę cebulę, chili, paprykę i czosnek stale mieszając. Curry doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze chwilę.

Do curry dodajemy soczewicę razem z wodą, w której się gotowała. Całość podgrzewamy mieszając i przyprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Curry z soczewicy podajemy na ciepło.

Zobacz inne potrawy z soczewicy.