Zwegowani » Dania główne, Dania smażone, Potrawy z soczewicy, Przekąski dodatki

Curry z soczewicy


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 11
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (21 głosów)
Loading ... Loading ...

To szybkie i nieskomplikowane danie, podobnie jak smażony ryż z soczewicą zieloną – khitcherie, czy zupa z czerwonej soczewicy, potrafi zawrócić w głowie. Tym razem polecamy danie z czerwonej soczewicy, papryki chili i cebuli – curry.

Curry z soczewicy

Curry z soczewicy

Składniki na curry z soczewicy

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • cebula (lub parę dymek),
  • czerwona papryka,
  • 3 małe papryki chili (papryczki pepperoni),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • garam masala (opcjonalnie),
  • kurkuma,
  • kolendra,
  • kminek,
  • tymianek,
  • sól, pieprz.

Soczewicę płuczemy parę razy i zalewamy 0,5 l wody. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 5-8 minut, uważając, by nie stała się zbyt miękka. Czosnek siekamy, cebulę kroimy na talarki, a chili i paprykę na cienkie krążki.

W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przez chwilę cebulę, chili, paprykę i czosnek stale mieszając. Curry doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze chwilę.

Do curry dodajemy soczewicę razem z wodą, w której się gotowała. Całość podgrzewamy mieszając i przyprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Curry z soczewicy podajemy na ciepło.

Zobacz inne potrawy z soczewicy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to pyszny składnik kanapek, zapiekanek i różnych przekąsek. Składniki potrzeb...
Sajgonki wegetariańskie z warzywami
Czas na kuchnię dalekowschodnią. Azjatyckie sajgonki z warzywami można dostać nie tylko w orientalny...
Pieczeń warzywna
Przepis na pieczeń wegetariańską (mocno warzywną), którą można podawać nie tylko na większe spotkani...
Gołąbki z ryżem i pieczarkami
Przepis na wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami. Składniki na gołąbki z farszem r...
Sałatka z brokułami, cukinią i oliwkami
Ta wersja sałatki- grzybowo-brokułowej jest pełna kolorów i smaków. Warto spróbować :) Sk...
Czerwony ryż z quinoa i nie tylko
Przepis na danie z ryżem i komosą ryżową (kwinoą). Składniki na czerwony ryż z quinoa (4-6 po...

Komentarzy: 11

  • avatar
    aga-aa:

    lubię takie jedzonko :)
    czemu u was ostatnio taka cisza co?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    vespertinee:

    O, ja sobie to curry zapisałam. Może w koncu się zmobilizuję i wykorzystam moją soczewicę!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    camellia:

    Ta pychota już na stałe zagości w moim menu, szczególnie, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych są i zdrowotne. Do curry warto jeszcze dodać mleka kokosowego, pasty curry i pieprzu syczuańskiego w całości (jest stosunkowo delikatny, cytrusowy), a przegryzać można skropioną oliwą pitą prosto z piekarnika.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Paweł:

    wszystko dobre oprócz tych przypraw w kulkach… :X

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    dominika:

    rany, za duzo tego chilli, straszliwie ostre wychodzi…

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    dominika:

    hahaha teraz spojzalam na zdjecia i widze ze papryczki chilli to jednak w polsce sa inne niz w anglii. i stad takie ostre mi wyszlo…

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Leszek:

    Jedna z moich ulubionych potraw:) Często ją robię, oczywiście z drobnymi modyfikacjami;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    dobre :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Maja:

    polecam dodac 1-2 lyzki dobrego masla orzechowego (ja kupilam bio w rossmanie).najlepsze!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Olga:

    wykorzystałam pomysł z masłem orzechowym (taki fajny końcowy posmak jest) i z pitą i wyszło super! trzeba przyznać, że pikantne, tak pikantne…więc następnym razem dam mniej chilli:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Michał:

    Brak tylko informacji czy chodzi o świeżą zieloną kolendrę czy o nasiona. Właśnie zjadłem to danie w wersji oryginalnej (poczęstował mnie sąsiad azjata)i były tam liście. Więc chyba chodzi o świeżą kolendrę?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.