Przepis na curry z oberżyną.
Składniki na curry z bakłażanem:
- 1 duża cebula,
- 4 pomidory (albo puszka pokrojonych już pomidorów),
- 1 bakłażan,
- 1 papryka czerwona,
- 1 łyżeczka masali (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- łyżka masła,
- 2 listki laurowe,
- 1/2 łyżeczki mielonego chili,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Podsmażamy na maśle cynamon ok. 1 minuty. Dodajemy drobno pokrojona cebulkę i czekamy aż się zarumieni. Następnie dodajemy mielone chili, kolendrę i kurkumę. Smażymy na średnim ogniu kolejne 4 minuty.
Na koniec dodajemy pokrojone pomidory (bądź te z puszki), grubo pokrojonego bakłażana i paprykę. Polecam również dodać przyprawy masala. Można też dodać trochę sosu curry z paczki lub słoika dla podkreślenia smaku. Smacznego!
Comments
1 Responses to “Curry z bakłażanem”