Zarówno cukinia, jak i kabaczek, jest smacznym, dietetycznym warzywem, którego zastosowanie w kuchni jest szerokie: podaje się je na surowo, duszone i gotowane. Wersja zapiekana z bogatym farszem i grubą warstwą sera to według wielu najsmaczniejsza propozycja podania.
Składniki na cukinię zapiekaną z serem
(Danie na 3 osoby)
- 6 cukinii,
- czerwona papryka,
- 2 cebule,
- 100 g potartego sera,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz.
Cukinie kroimy na pół, usuwamy częściowo miąższ tworząc miejsce dla farszu. Miąższ drobno kroimy, podsmażamy z pokrojonymi w kostkę cebulą i papryką. Do przestudzonej masy dodajemy 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki startego sera i doprawiamy. Napełniamy farszem łódeczki z cukinii i posypujemy danie pozostałą częścią sera. Zapiekamy w temp. 180ºC do czasu aż ser się zarumieni.
Comments
16 Responses to “Cukinia zapiekana z serem”