8027 Views |  1

Cukinia zapiekana z serem

Zarówno cukinia, jak i kabaczek, jest smacznym, dietetycznym warzywem, którego zastosowanie w kuchni jest szerokie: podaje się je na surowo, duszone i gotowane. Wersja zapiekana z bogatym farszem i grubą warstwą sera to według wielu najsmaczniejsza propozycja podania.

Cukinia zapiekana z serem

Cukinia zapiekana z serem

Składniki na cukinię zapiekaną z serem

(Danie na 3 osoby)

  • 6 cukinii,
  • czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 100 g potartego sera,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz.

Cukinie kroimy na pół, usuwamy częściowo miąższ tworząc miejsce dla farszu. Miąższ drobno kroimy, podsmażamy z pokrojonymi w kostkę cebulą i papryką. Do przestudzonej masy dodajemy 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki startego sera i doprawiamy. Napełniamy farszem łódeczki z cukinii i posypujemy danie pozostałą częścią sera. Zapiekamy w temp. 180ºC do czasu aż ser się zarumieni.