4480 Views |  Like

Cukinia panierowana z orzechami i słonecznikiem

Prosta przekąska? Spróbujcie cukinii panierowanej z orzechami włoskimi i słonecznikiem.

Cukinia panierowana z orzechami włoskimi i słonecznikiem

Cukinia panierowana z orzechami włoskimi i słonecznikiem

Składniki:

  • zielona cukinia,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz.

Umytą cukinie kroimy na plasterki. Na talerz wbijamy jajko i dokładnie roztrzepujemy je widelcem. Jako przyprawiamy odrobiną doli i pieprzu.

Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą zmieszaną z bardzo drobno posiekanymi (nawet zmiażdżonymi) orzechami włoskimi i ziarnami słonecznika. Osobno, na małym półmisku przygotowujemy mąkę.

Przygotowujemy panierkę. Plasterki cukinii obtaczamy w mące, a następnie panierujemy je w jajku i obtaczamy w bułce tartej z orzechami i słonecznikiem.

Panierowaną cukinię przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki z cukinii odsączamy na papierowym ręczniku.

Plasterki cukinii panierowane w orzechach podajemy ciepłe, bezpośrednio po przyrządzeniu.

Autor przepisu: aloszka