Prosta przekąska? Spróbujcie cukinii panierowanej z orzechami włoskimi i słonecznikiem.
Składniki:
- zielona cukinia,
- garść orzechów włoskich,
- garść ziaren słonecznika,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz.
Umytą cukinie kroimy na plasterki. Na talerz wbijamy jajko i dokładnie roztrzepujemy je widelcem. Jako przyprawiamy odrobiną doli i pieprzu.
Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą zmieszaną z bardzo drobno posiekanymi (nawet zmiażdżonymi) orzechami włoskimi i ziarnami słonecznika. Osobno, na małym półmisku przygotowujemy mąkę.
Przygotowujemy panierkę. Plasterki cukinii obtaczamy w mące, a następnie panierujemy je w jajku i obtaczamy w bułce tartej z orzechami i słonecznikiem.
Panierowaną cukinię przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki z cukinii odsączamy na papierowym ręczniku.
Plasterki cukinii panierowane w orzechach podajemy ciepłe, bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor przepisu: aloszka
Comments
1 Responses to “Cukinia panierowana z orzechami i słonecznikiem”