4210 Views |  Like

Cukinia nadziewana kaszotto i pieczone pomidorki

Każdą kaszę (dotyczy to w ogóle zbóż i strączków) dobrze jest namoczyć na noc, żeby pozbyć się fitynianów – związków, które wiążą składniki mineralne (wapń, cynk, magnez, itp.) i utrudniają ich przyswajanie. Jeżeli zapomnicie nic się nie stanie, ale każdą kaszę warto przynajmniej przepłukać, bo są zwyczajnie brudne :)

Składniki na cukinię nadziewaną kaszotto podana z pieczonymi pomidorkami (przepis na dwie osoby)

Cukinia nadziewana kaszotto podana z pieczonymi pomidorkami

Cukinia nadziewana kaszotto podana z pieczonymi pomidorkami

  • 2 małe cukinie (maks. 20 cm długości), które kroimy na „wieżyczki”, wydrążamy ostrożnie, żeby nie uszkodzić ścianek i blanszujemy kilka minut, odcedzamy, miąższ siekamy,
  • łyżka oleju,
  • łyżka masła,
  • mała szklanka pęczaku (kaszy jęczmiennej),
  • mała cebula, drobno posiekana,
  • 0,5-0,75 l wywaru warzywnego,
  • 1/2 kostki fety,
  • pęczek pietruszki,
  • trochę pomidorków koktajlowych lub pełnowymiarowych.

Pieczone pomidory nie są oczywiście niezbędne, ale bardzo dobrze podkreślają smak nadziewanej cukinii. Na pewno dobre połączenie będzie też ze świeżymi pomidorami.

Przygotowujemy kaszotto: na łyżce oleju i masła szklimy cebulę (nie dodaje białego wina), wrzucamy pęczak. Cały czas mieszamy, a gdy kasza zostanie już dobrze otoczona tłuszczem, zaczynamy dolewać ciepły wywar po chochelce. Kolejną dolewamy dopiero, gdy kasza wypije poprzednią – zajmie nam to ok. 20-30 minut.

Z pierwszą porcją wywaru wrzucamy posiekany miąższ cukinii. Mieszamy, dolewamy, mieszamy, dolewamy :) Gdy kasza jest już miękka, ale ciągle jędrna kaszotto jest gotowe. Mieszamy je wtedy dokładnie z fetą i pietruszką. Nadziewamy wieżyczki cukinii, układamy w formie spryskanej/posmarowanej olejem, rozrzucamy artystycznie pomidorki i zapiekamy w 190°C przez 15-20 minut.