Każdą kaszę (dotyczy to w ogóle zbóż i strączków) dobrze jest namoczyć na noc, żeby pozbyć się fitynianów – związków, które wiążą składniki mineralne (wapń, cynk, magnez, itp.) i utrudniają ich przyswajanie. Jeżeli zapomnicie nic się nie stanie, ale każdą kaszę warto przynajmniej przepłukać, bo są zwyczajnie brudne
Składniki na cukinię nadziewaną kaszotto podana z pieczonymi pomidorkami (przepis na dwie osoby)
- 2 małe cukinie (maks. 20 cm długości), które kroimy na „wieżyczki”, wydrążamy ostrożnie, żeby nie uszkodzić ścianek i blanszujemy kilka minut, odcedzamy, miąższ siekamy,
- łyżka oleju,
- łyżka masła,
- mała szklanka pęczaku (kaszy jęczmiennej),
- mała cebula, drobno posiekana,
- 0,5-0,75 l wywaru warzywnego,
- 1/2 kostki fety,
- pęczek pietruszki,
- trochę pomidorków koktajlowych lub pełnowymiarowych.
Pieczone pomidory nie są oczywiście niezbędne, ale bardzo dobrze podkreślają smak nadziewanej cukinii. Na pewno dobre połączenie będzie też ze świeżymi pomidorami.
Przygotowujemy kaszotto: na łyżce oleju i masła szklimy cebulę (nie dodaje białego wina), wrzucamy pęczak. Cały czas mieszamy, a gdy kasza zostanie już dobrze otoczona tłuszczem, zaczynamy dolewać ciepły wywar po chochelce. Kolejną dolewamy dopiero, gdy kasza wypije poprzednią – zajmie nam to ok. 20-30 minut.
Z pierwszą porcją wywaru wrzucamy posiekany miąższ cukinii. Mieszamy, dolewamy, mieszamy, dolewamy Gdy kasza jest już miękka, ale ciągle jędrna kaszotto jest gotowe. Mieszamy je wtedy dokładnie z fetą i pietruszką. Nadziewamy wieżyczki cukinii, układamy w formie spryskanej/posmarowanej olejem, rozrzucamy artystycznie pomidorki i zapiekamy w 190°C przez 15-20 minut.
Comments
3 Responses to “Cukinia nadziewana kaszotto i pieczone pomidorki”