Ciepłe brzoskwinie i śliwki, kruszonka migdałowa z dodatkiem tahiny i mąki orkiszowej… Pyszne to za mało powiedziane. Smakuje obłędnie, najlepsze zaraz po upieczeniu. Crumble owocowe to szybki sposób na doskonały i zdrowy deser lub podwieczorek. Kruszonka pasuje do wszystkich owoców więc ten wypiek nigdy się nie nudzi.
Składniki na crumble owocowe z brzoskwiniami i śliwką:
- 50 g orzechów zmielonych (np. laskowe i migdały),
- 140 g mąki orkiszowej,
- 1 łyżka otrąb owsianych,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta wanilii,
- 3 łyżeczki tahiny (można pominąć zastępując masłem lub olejem kokosowym),
- 60 g oleju kokosowego,
- 3 łyżki cukru,
- 3- 4 łyżki płatków migdałowych,
- owoce sezonowe, około 1 kg.
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, pieczemy z termoobiegiem.
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dokładamy olej kokosowy (można użyć masła lub margaryny), lecz nierozpuszczonego, najlepiej w temperaturze pokojowej. Masło lub margaryna może być zimna.
- Rozcieramy palcami wszystkie składniki tak, aby powstała sypka kruszonka, która po ściśnięciu powinna się tworzyć grudka.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, oprószamy otrębami owsianymi. Na otręby wykładamy owoce.
- Sypiemy kruszonką.
- Pieczemy 20 minut, po 15 min sypiemy płatkami migdałów.
Polecam i życzę smacznego,
Magda, vegabutik.pl
Comments
1 Responses to “Crumble orzechowe z brzoskwiniami i śliwką”