4493 Views |  Like

Crumble orzechowe z brzoskwiniami i śliwką

Crumble owocowe z brzoskwiniami i śliwką

Crumble owocowe z brzoskwiniami i śliwką

Ciepłe brzoskwinie i śliwki, kruszonka migdałowa z dodatkiem tahiny i mąki orkiszowej… Pyszne to za mało powiedziane. Smakuje obłędnie, najlepsze zaraz po upieczeniu. Crumble owocowe to szybki sposób na doskonały i zdrowy deser lub podwieczorek. Kruszonka pasuje do wszystkich owoców więc ten wypiek nigdy się nie nudzi.

Składniki na crumble owocowe z brzoskwiniami i śliwką:

  • 50 g orzechów zmielonych (np. laskowe i migdały),
  • 140 g mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka otrąb owsianych,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta wanilii,
  • 3 łyżeczki tahiny (można pominąć zastępując masłem lub olejem kokosowym),
  • 60 g oleju kokosowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3- 4 łyżki płatków migdałowych,
  • owoce sezonowe, około 1 kg.

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, pieczemy z termoobiegiem.
  2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dokładamy olej kokosowy (można użyć masła lub margaryny), lecz nierozpuszczonego, najlepiej w temperaturze pokojowej. Masło lub margaryna może być zimna.
  3. Rozcieramy palcami wszystkie składniki tak, aby powstała sypka kruszonka, która po ściśnięciu powinna się tworzyć grudka.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, oprószamy otrębami owsianymi. Na otręby wykładamy owoce.
  5. Sypiemy kruszonką.
  6. Pieczemy 20 minut, po 15 min sypiemy płatkami migdałów.

Polecam i życzę smacznego,

Magda, vegabutik.pl