Przedstawiamy przepis na kruche ciasto z serem camembert. Polecamy wszystkim, nie tylko miłośnikom serów pleśniowych
Składniki:
- 3 opak. sera camembert z podpuszczką mikrobiologiczną (360 g),
- 400 ml mleka,
- 300 g mąki,
- 4 jajka,
- 160 g masła,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- sól, pieprz.
Masło topimy w garnku. Jajka ubijamy doprawiając masę szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy mleko, stopione masło, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto serowe dokładnie mieszamy.
Ser camembert kroimy w grube, ok. centymetrowe plastry. Camembert łączymy z masą i powoli mieszamy.
Ciasto serowe przekładamy do formy (najlepiej keksówki) wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 180° C przez ok. 45-50 minut.
Ciasto z serem camembert podajemy schłodzone.
Comments
1 Responses to “Ciasto z serem camembert”