5419 Views |  Like

Ciasto z serem camembert

Przedstawiamy przepis na kruche ciasto z serem camembert. Polecamy wszystkim, nie tylko miłośnikom serów pleśniowych :)

Ciasto z serem camembert

Ciasto z serem camembert

Składniki:

  • 3 opak. sera camembert z podpuszczką mikrobiologiczną (360 g),
  • 400 ml mleka,
  • 300 g mąki,

  • 4 jajka,
  • 160 g masła,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz.

Masło topimy w garnku. Jajka ubijamy doprawiając masę szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy mleko, stopione masło, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto serowe dokładnie mieszamy.

Ser camembert kroimy w grube, ok. centymetrowe plastry. Camembert łączymy z masą i powoli mieszamy.

Ciasto serowe przekładamy do formy (najlepiej keksówki) wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 180° C przez ok. 45-50 minut.

Ciasto z serem camembert podajemy schłodzone.