9375 Views |  Like

Ciasto z kabaczka lub cukinii

Warzywa – jako główny, choć niewyczuwalny, dodatek do ciast – to smaczna przekąska w nietypowej formie. Prosty przepis sprawi, że zawsze można być przygotowanym na wizytę nieoczekiwanych gości lub na spełnienie własnej kulinarnej zachcianki 😉 Polecamy orzechowe ciasto na bazie cukinii lub kabaczka (na zdjęciach ciasto z kabaczkiem).

Ciasto z kabaczka lub cukinii

Ciasto z kabaczka lub cukinii

Składniki na ciasto z kabaczka lub cukinii

  • 400 g kabaczka lub cukinii,
  • 160 g mąki,
  • 90 g masła,
  • 50 g orzechów włoskich lub orzeszków pinii,
  • 80-100 g cukru,
  • 75 g śmietany (18 %),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka startego imbiru.

Umyty kabaczek ścieramy na tarce. Masło ucieramy z cukrem, a następnie – nie przerywając mieszania – dodajemy po jajka, śmietanę, imbir, pokruszone drobno orzeszki włoskie i startego kabaczka.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość przesiewamy do kabaczkowej masy. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przekładamy do formy wyłożonej papirusem.

Ciasto z kabaczka lub cukinii pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Pieczemy ok. 50 minut, pamiętając, by przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już na pewno gotowe.

Podajemy na zimno. Ciasto sprawdza się też z dodatkiem owocowego wierzchu, np. z jagód lub z przykryciem z plasterków kabaczka (cukinii) upieczonych razem z ciastem.

Z niecodziennych przepisów na ciasto polecamy także babkę majonezową, ciasto z warzywami lub placek z oliwkami :)