Warzywa – jako główny, choć niewyczuwalny, dodatek do ciast – to smaczna przekąska w nietypowej formie. Prosty przepis sprawi, że zawsze można być przygotowanym na wizytę nieoczekiwanych gości lub na spełnienie własnej kulinarnej zachcianki 😉 Polecamy orzechowe ciasto na bazie cukinii lub kabaczka (na zdjęciach ciasto z kabaczkiem).
Składniki na ciasto z kabaczka lub cukinii
- 400 g kabaczka lub cukinii,
- 160 g mąki,
- 90 g masła,
- 50 g orzechów włoskich lub orzeszków pinii,
- 80-100 g cukru,
- 75 g śmietany (18 %),
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka startego imbiru.
Umyty kabaczek ścieramy na tarce. Masło ucieramy z cukrem, a następnie – nie przerywając mieszania – dodajemy po jajka, śmietanę, imbir, pokruszone drobno orzeszki włoskie i startego kabaczka.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość przesiewamy do kabaczkowej masy. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przekładamy do formy wyłożonej papirusem.
Ciasto z kabaczka lub cukinii pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Pieczemy ok. 50 minut, pamiętając, by przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już na pewno gotowe.
Podajemy na zimno. Ciasto sprawdza się też z dodatkiem owocowego wierzchu, np. z jagód lub z przykryciem z plasterków kabaczka (cukinii) upieczonych razem z ciastem.
Z niecodziennych przepisów na ciasto polecamy także babkę majonezową, ciasto z warzywami lub placek z oliwkami
Comments
20 Responses to “Ciasto z kabaczka lub cukinii”