Zwegowani » Ciasta desery, Przepisy z dyni

Ciasto z dyni


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 55
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (146 głosów)
Loading...Loading...

To cynamonowe, orzechowe, piernikowe niemal ciasto warte jest grzechu:) Delikatna słodycz przeplata się tu z pojedynczymi nitkami miąższu dyni stanowiąc idealną kompozycję deserową. Skuście się na warzywną delicję z orzechami:)

Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

Składniki na ciasto z dyni

  • 2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni,
  • 2 szklanki mąki,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżeczek cynamonu,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 0,75 szklanki oleju,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • garść orzechów włoskich.

Jajka ubijamy wraz z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Ciasto mieszamy.

Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Ciasto z cynamonem i orzechami pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Składniki: , ,




Przepisy z podobnymi składnikami:

Pierogi z kaszą gryczaną
Przepis na pierogi dla miłośników kaszy gryczanej i brokułów. Składniki na pierogi z kasz...
Chłodnik litewski z botwinki
Podczas takiego upału, jak teraz, nie ma lepszej propozycji obiadowej jak chłodnik litewski. Prosty ...
Kotlety z boczniaków
Boczniaki są powszechnie cenione za walory smakowo-zapachowe, wysoką wartość odżywcza oraz niska kal...
Wyjątkowe ciasteczka z otrębami
Przepyszne, chrupiące zdrowe ciasteczka z otrębami.
Chrzanowo-orzechowy gulasz ziemniaczany z boczniakami
Przepis na gulasz ziemniaczany z grzybami. Składniki na chrzanowo-orzechowy gulasz ziemniac...
Pasztet z soczewicy z pestkami dyni
Przepis na pasztet z soczewicy. Składniki: czerwona soczewica 400 g, marchew 4 duże szt.,...

Komentarzy: 55

  • avatar
    poswix:

    Mmmmmm… Pycha. :-) Dobrze, że mam zamrożoną dynię na czarną godzinę. :-)))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    gosiaa99:

    Jejku takie sliczne ciasta z dynia musze sie wrescie skusic.) ale gdzie tu znalesc czas na te wszystkie pysznosci

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Majana:

    Mówisz,ze takie piernikowe? Mniam , to musi być przeeepyszne!:)
    Pozdrawiam:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Bea:

    Jesli jest z dyni i na dodatek orzechowo-piernikowe, to jest to cos absolutnie dla mnie! Pozdrawiam :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    alez mi sie podoba to ciasto!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Marta:

    Jest cuuudnownie pyszne, nie wiem czy wytrzyma do wieczora bo już się kolejka po nie ustawiła ale wyszło mi bardzo niziutkie (to znaczy wcale nie urosło) wlałam je na za dużą blaszkę czy coś innego zrobiłam źle?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    yorkshre:

    hmmm wyszło mi ciemniejsze chyba dałam za dużo cynamonu ale pyszne zato i lekko opadnięte ale to nic :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Marycha:

    Mi wyszło przyszne i puszyste. Mniaaam! Bardzo dobre wyszłopolecam ;]

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ewa:

    Zrobiłam dokładnie wg przepisu ale wyszedł mi straszny zakalec :-(((

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kasiunia:

    może żeby nie opadało trzeba dodać proszku do pieczenia i mniej oleju

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    ciasto z dyni blle…

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 2

  • avatar
    Anonim:

    hmm upiekłam dziś :) Bardzo smaczne choć nie czuć w nim dyni. Wyszło jakies takie troche mokre w środku, pieklam o wiele dłużej niż było podane w przepisie

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Asia:

    Placek jest rzeczywiście pyszny z tym że mi nie wyrósł i troszkę wygląda zakalcowato. Może taki po prostu ma być ;-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    no ja:

    mnie też wyszedł mega zakalec:/ trzeb aprzepis zmodyfikować, może troche p.d.p???

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ewa:

    MAm nadzieje ze przeczytacie komentarze przed pieczeniem :) POL SZKLANKI OLEJU, nie więcej i troszkę proszku do pieczenia i ciasto będzie PYSZNE :) ja dalam 3/4 szkl oleju i az zal mi patrzec na to nieudane ciasto bo pachnie cudnie. pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    witaminkaa:

    zaraz zrobię, ale wiecie że od dynie może być mokre?? dlatego zamiast sody plecam proszek do pieczenia. Pozdrawiam.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Paweł:

    pycha

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Pati:

    Pyszne :) I wg przepisu.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kammar:

    Podzielę się swoimi uwagami do przepisu. Proporcje są podobne jak przy cieście marchewkowym. Jesli miąższ dyni jest mokry ( a pewnie jest) proponuje odcisnąć z niego nadmiar soku. Można zredukować ilosć oleju do 1/2 szklanki lub ilość jajek do 2szt. Do ciasta trzeba dodać 1 łyżeczkę (5ml) proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej ale nie wiecej – soda spowoduje ze ciasto wyrośnie ale też sprawi, że w cieście pojawi się słonawy „sodkowy” posmak. Ciasto wkładac do nagrzanego piekarnika 180st i piec przynajmniej 40-50min. Zależnie od piekarnika i konsystencji masy należy sprawdzić patyczkiem najlepiej drewnianym w kilku miejscach czy jest upieczone, jesli nie zostawić na kolejne 5-15 minut. Życzę smacznego!

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Ciasto wyszło świetne! Cała rodzinka się zajada, aż się uszy trzęsą!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ruda-ja:

    Ja też zrobiłam przed chwilką… i słuchajcie ten świąteczny zapach w całym domu! to już mogłoby wystarczyć na ocenę tego ciacha na piątkę z plusem ! :) ja też odruchowo sugerując się wilgotnością dyńki dodałam łyżeczkę proszku – ale ja mam tam dodane trzy szklanki dyni:)- oj ja lubię dyńcię! a mimo to nie opadło i super wyrosło. polecam do wypróbowania ten przepis. . a z drugiej połowy dyni mamy korbolka aż miło, oczywiście ze świeczką w środku.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ruda-ja:

    a co do tego że niektórym opadło – trzeba zawsze troszkę modyfikować w zależności od mokrości dyni – troszkę mąki więcej dodać , proszek, itepe… myślę…
    smacznego wszystkim, i udanego pieczenia

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Monika:

    Zakalec :( …ale pyszny zakalec, eh..

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Monika:

    ….ok dziś próba pieczenia nr 2! Proposcja skladników – czysty kosmos! I mam nadzieję, że się uda…

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    marta:

    ciasto pycha, polecam, jedyne co musiałam zmienić to czas pieczenia wydłużyłam dwukrotnie, dołożyłam jeszcze łyżeczkę przyprawy do piernika dla zapachu,
    dziś piekę je ponownie :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Izabela:

    Ciasto pycha.Przepis trochę zmodyfikowałam.Zamiast 3/4 szklanki oleju dałam 1/2 szklanki oraz dodałam 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i piekłam ciasto 1 h w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
    Zakalca brak.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Piekę właśnie,szkoda ze nie przeczytałam wczesniej komentarzy.
    Dałam tylko proszek, 1,5 łyż. Za duzo oleju… tak myslałam.
    I na jaka to blachę- warstwa ciasta gruba czy cienka- od tego zalezy jak się upiecze, czy wyschnie, czy bedzie zakalec. Dalam w dużą tortownicę, ma ok. 4 cm, chyba za grube. Sprobuje piec dłuzej na 170.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aga:

    zakalec

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Marika:

    A może mi ktoś podpowiedzieć czy mogę ominąć jajka? Albo zamiast jajek dodać coś innego, żeby ciasto było wegańskie?

    Pozdrawiam!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anna:

    Niestety kolejny raz wzięłam się do pieczenia przed przeczytaniem kom. :( szkoda bo dzieci czekały aż wystygnie- w tym czasie opadło a do zjedzenia nadaje się tylko 5 cm brzegu ( czas pieczenia wydłużyłam o 20 min), męża chciałam przekonać do dyni – nie udało się niestety – będę tylko zupkę sama sobie gotowała :(

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola:

    U mnie niestety tez zakalec :/ ale to chyba wina tego ze dynie najpierw rozgotowalam i dosc mokra byla. Moze jakbym dala wiecej maki to by nie opadlo … No i jednak troche dluzej by trzeba piec. No coz bedzie trzeba probowac jeszcze raz :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    jkb:

    uwielbiam to ciasto

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    dore:

    Ciasto na oleju nie opada gdy olej zmiksujemy z cukrem na jednolitą białą masę i do tego wkręcimy po jednym całym jajku.
    Do tego mąkę ze spulchniaczami, przyprawy i dynię
    smacznego

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    ja jestem radowalona bardzo narka pa

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ania:

    Ciasto swietne i bardzo pyszne zrobilam do tego jeszcze lukier z cukrem i likierem czekoladowym. Robilam juz dw razy i zadnego zakalca nie ma. Dodaje do niego rozne bakalie. Rzeczywiscie trzeba dodac proszek do pieczenia konsystencja tego ciasna jest bardzo gesta. Polecam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    smoczurek:

    moje ciasto wyszło wyśmienite, jeżeli dynia jest zbyt mokra proponuję sitko, ja tak zrobiłam, nie ma bezpotrzebnej mokrości

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Olga:

    Zajebiste! wyszło pycha! z tym, że proporcje zmieniłam na: pół szklanki oleju, więcej cynamonu, więcej orzechów, zamiast jajek banany, 1/3 z porcji podanej cukru i łyżeczka proszku do pieczenia. Palce lizać:))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    czy dynia ma myć gotowana ?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kasia:

    ciasto pyszne, faktycznie trochę zredukowałam ilość oleju ale wyszło pychota :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Mona:

    Ciasto przepyszne, ale dynia to owoc a nie warzywo…

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    natmik:

    pychota! robiłam według sugestii czyli pół szklanki oleju i łyżeczka proszku do pieczenia, dobrze odsączona dynia i więcej orzechów. Piekłam w foremce do keksa. Ciasto super wyrosło i w ogóle nie jest zakalcowate:) smakuje rewelacyjnie, czuć w nim dynie, jest lekko wilgotne a ten smak mmm, nawet mój mąż który nie przepada za ciastami zajadał się tak, że zjadł pół ciasta:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ewa:

    Zrobiłam ciasto według tego przepisu. Niestety wyszedł straszny zakalec… Zmarnowany mój czas i składniki:-( Nie polecam.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Dorota:

    Mmmmm PYCHOTKA ciasto wyszło jak marzenie pulchne i smakowało wszystkim. Co prawda nie miałam orzechów ale dodałam brzoskwinie z puszki.SUPER przepis DZIĘKUJE :)POZDRAWIAM:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    karolina:

    hah pobiegłam do sklepu po cukier waniliowy i zapomniałam go dodać -,-‚ świetnie ale jak sobie przyponiałam (placek był już w piekarniku) posypałam go od góry :) może coś z tego wyjdzie :p

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Incognito:

    Moje ciasto juz od godziny siedzi w piekarniku i ciagle strasznie mokre.. Co mam zrobic?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Asia:

    Własnie robię to ciasto. póki co przepięknie pachnie z piekarnika :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    klaudia:

    Dostosowalam sie do rad innych czytelnikow i wyszlo przepyszne. Troche oklaplo, ale smakuje wysmienicie. Polecam. ; )

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    jasonvorhee:

    Zrobiłem wersję animowaną tego przepisu:
    http://www.youtube.com/watch?v=V5X6HonaNLQ

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Ania:

    Ciasto wyszło super, chociaż na początku było trochę mokre, po prostu wsadziłam z powrotem do piekarnika już stygnącego i dosyć przeschło, a smakuje wyśmienicie, pozdrawiam :))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zojka:

    Tak się cieszyłam z tego ciasta,bo mam dużo dyni.
    Ciasto wyrosło i padło,zrobił się równy zakalec.Nie wiem,dlaczego????
    A tak się starałam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anna:

    Oczywiście ze zrobię!!!
    Ale: ugotowana dynia na gazę i na sito co najmniej na kilka godzin, 2 łyżeczki proszku, mniej oleju,może większa rozmaitość bakalii? (np suszone żurawiny)a i przyprawę do pierników dodam, a co?!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ruda-ja:

    A ja znowu zrobiłam. I jest ok. Zawsze dodaję 1łyżeczkę proszku i to nie płaską i odciskam utartą dynię z nadmiaru soku. A daję trzy szklanki miąższu oczywiście surowego…. Udanego pieczenia!!!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Lena:

    Dziś upiekłam to ciasto, jest rewelacyjne! Polecam ;)
    Dzięki za ten świetny przepis

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola:

    niedobre-czuć sodę oczyszczaną w cieście. Dałam jedną czubatą łyżeczkę (+ czubatą łyżeczkę p.d.p._ i nie da się tego zjeść. Może jakby przyprawy piernikowej dosypać, to złagodziłoby posmak?Ciasto nie wyrosło, ale i też nie ma zakalca, jest normalne, tak jakby piernikowe.Tyle że niesmaczne:(

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    katarzyna:

    Ja mam pytanko czy można użyć białej dyni zamiast żółtej?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.