45419 Views |  3

Ciasto z dyni

To cynamonowe, orzechowe, piernikowe niemal ciasto warte jest grzechu:) Delikatna słodycz przeplata się tu z pojedynczymi nitkami miąższu dyni stanowiąc idealną kompozycję deserową. Skuście się na warzywną delicję z orzechami:)

Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

Składniki na ciasto z dyni

  • 2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni,
  • 2 szklanki mąki,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżeczek cynamonu,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 0,75 szklanki oleju,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • garść orzechów włoskich.

Jajka ubijamy wraz z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Ciasto mieszamy.

Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Ciasto z cynamonem i orzechami pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.