5649 Views |  Like

Ciasto owsiane z jabłkami i syropem klonowym

Przepis z 366 delicious ways to cook rice, beans and grains.

Ciasto owsiane z jabłkami i syropem klonowym

Ciasto owsiane z jabłkami i syropem klonowym

Składniki na ciasto owsiane z jabłkami i syropem klonowym (na blaszkę 20 x 30 cm):

  • 4 średnie jabłka, obrane i pokrojone na cienkie plasterki,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 i 1/4 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli (w przepisie łyżeczka),
  • 2 duże jajka,
  • 1 szklanka jogurtu,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka mieszamy dokładamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, odstawiamy.

Płatki mielimy w blenderze na mąkę, jeżeli niektóre płatki zostaną w całości, to nie jest to problem :) Mąkę owsianą mieszamy z pozostałymi mąkami, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce ubijamy jajka z jogurtem, olejem, syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia składników. Masa ma mieć grudki.

Do ciasta owsianego dodajemy jabłka i mieszamy dokładnie, wykładamy na blachę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 35 minut albo do suchego patyczka. Podajemy. Z kawą smakuje fenomenalnie! :)