6576 Views |  Like

Ciasto marchewkowe z imbirem i ananasem

Ciasto marchewkowe z dużą ilością marchewki, wzbogacone orzechami i ananasem, świetnie nadaje się zarówno na drugie śniadanie do pracy, podwieczorek, jak i zdrowy deser. W bardziej świątecznej wersji ciasto można przełożyć i posmarować na wierzchu serkiem waniliowym z dodatkiem skórki pomarańczowej, posypać orzechami, prażonymi migdałami i oprószyć cynamonem.

Ciasto marchewkowe z imbirem i ananasem

Ciasto marchewkowe z imbirem i ananasem

Składniki na ciasto marchewkowe z imbirem i ananasem:

  • 4 jajka,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta soli,
  • ok. 2/3 szkl. oleju roślinnego,
  • 5 marchewek startych na grubych oczkach,
  • 1 szkl. pokrojonych w kosteczkę i dobrze odsączonych ananasów z puszki,
  • 1 szkl. posiekanych orzechów (najlepiej włoskich),

Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim – jajka z olejem. Łączymy zawartość obu. Dodajemy marchewkę, ananasa i orzechy i mieszamy do całkowitego połączenia.

Ciasto wylewamy na blachę (ok. 25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40-45 minut, do  suchego patyczka. Studzimy i zajadamy – smacznego! :)